Холивуф полако губи примат филмске меке

Танјуг
Холивуф полако губи примат филмске меке

У златно доба кинематографије, Холивуд је као магнет привлачио филмске раднике. Данас, међутим, једна нова филмска дијаспора ниче у свијету на местима попут Ванкувера, Лондона и Велингтона.

Подстакнути позамашним пореским олакшицама, филмаџије се селе тамо гдје има новца.

Конкуренција омогућава великим студијима, којима на располагању стоје на стотине милиона долара, да изаберу најповољније аранжмане.

Џејмс Камерон је недавно саопштио да намјерава да сними и продуцира три наредна наставка свог блокбастера "Аватар" на Новом Зеланду. Прослављени редитељ се на овај корак одлучио јер ће моћи да уштеди 25 одсто продукцијских трошкова.

"Не постоји мјесто гдје бисмо могли јефтиније да снимимо те наставке", изјавио је за АП продуцент Џон Ландау.

"Нису нас привукли ни вулкани архипелага ни његови глечери, јер ће филмови Аватар бити снимљени у студију. Пресудан је био попуст који смо добили", објаснио је он.

Локална економија ће, такође, значајно профитирати од овог аранжмана, додао је он, поредивши ефекте њиховог доласка са утицајем новоградње. Наиме, Камеронова компанија се обавезала да ће потрошити најмање 413 милиона долара током снимања своја три филма.

Велигтон није једини који претендује да постане нови центар филмских активности. У стопу га прате Ванкувер, Монтреал, Лондон и Њујорк. А конкуренција ће се још више заоштрити идуће године.

Тренутно 30 земаља и 44 америчке државе нуде пореске олакшице филмаџијама који су одавно схватили да не морају да снимају искључиво у Холивуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана