Холивуд: Зашто су Руси увијек негативци?

BBC
Холивуд: Зашто су Руси увијек негативци?

Холивуд врло често прибjегава националним стереотипима када су филмски негативци у питању – међутим, зашто тим потезом ризикује да отуђи дио публике? Том Брук са BBC-ја покушао је да пронађе одговор на ово питање?

Од садистичког бившег КГБ агента у „Осветницима" па све до руских негативаца у „Добар дан да се умре мушки", чини се да руских негативаца не недостаје на великом платну.

Руски политичари и творци филмова јасно су исказали своје незадовољство филмском индустријом у САД која као по правилу за негативце бира ликове из Русије. Постојала је чак и претња која се тицала бојкота холивудских филмова како би се нагласио ризик који студији у Холивуду праве када демонизују једну цијелу нацију.

Приказивање руских ликова као негативаца у холивудским филмовима иза себе има дугу и богату историју.

„Чак и прије Хладног рата, Русија је врло често представљана као геополитичка претња Западу", тврди Џејмс Чепмен, професор Филмских студија на Лестер универзитету.

„Међутим, ови стереотипи добили су нову идеолошку ињекцију током Хладног рата, када сте добијали асоцијацију не само на Русију, већ и на комунизам у цјелости".

Изенађујуће, пад Берлинског зида није означио крај појављивања руских негативаца у филмовима. Можда се њихово присуство умањило, али су Руси и даље омиљени зликовци у филмовима.

„Не можете чак ни да укључите телевизор или одете у биоскоп а да вам не буде указано на то да су Руси ужасни. Тај притисак скоро да уопште није смањен како би Русија на тренутак могла да помисли да није константни непријатељ", тврди руско-амерички професор Нина Хрушчева, праунука Никите Хрушчева.

Стручњаци виде предсједника Русије Владимира Путина и његов чврст наступ као разлог за повећано присуство руских зликоваца у новијем периоду.

„Мислим да поновно појављивање Путина и постојање знатно ‘тврђег’ режима, посебно ако се у обзир узме тренутна ситуација у Украјини, даје осјећај да Русија и даље остаје геополитичка претња и агресивна сила. Мислим да услијед свега овога и даље имамо овакав тип негативаца", тврди Чепмен.

Старо постаје ново

Руси су можда и даље најомиљенији зликовци, али током деценија су многе друге расе и националности имале свој тренутак на трону зла.

Око, и током , Другог свјетског рата, из очигледних разлога, Нијемци су се појављивали као зликовци у америчким филмовима, као и Јапанци.

Једна група која је деценијама демонизована различитим интензитетом јесу Арапи, и муслимани. Чак и прије дана улога Рудолфа Валентина у нијемим филмовима као што је „Шеик" из 1921. године, постављена је основа за представљање Арапа као сумњивих ликова који краду и убијају. Холивуд је Арапе представљао прилично једнолично - као трбушне плесаче, милијардере или бомбаше самоубице.

Са друге стране, и Кина је имала свој удио зликоваца још од времена када се Фу Манчу појавио као сумњив кинески лик у раним данима звучног филма.

Када је МГМ представио филм „Маска Фу Манчуа" 1932. године, амбасада Кине у САД уложила је званичну жалбу због тога што је главни лик представљен толико агресивно.

Међутим, сада скоро да више и нема кинеских негативаца због тога што је ова земља постала једно од кључних тржишта за холивудске студије.

Ово је постало очигледно римејком ратног филма „Red Dawn" који је снимљен са кинеским зликовцима, али услијед бриге да би то могло да угрози филм на кинеском тржишту, негативци су напрасно постали грађани Сјеверне Кореје у пост продукцији.

С обзиром на то да не постоји дистрибуција холивудских филмова у Сјеверној Кореји, продуценти су знали да овај потез неће нашкодити заради филма.

Холивудско представљање зликоваца може имати и конкретне и крајње опипљиве последице. Када је Русија у питању, овакви потези љуте политичаре, али им исто ткао нуде и узор.

На свом блогу, Нина Хрушчева, која очигледно није превелики обожаватељ, тврди да су холивудски филмови са злим Русима у великој мјери утицали на Владимира Путина.

„Он је постао тај зли лик који нам Холивуд стално нуди. Он је гледао све те филмове и рјешио да почне да се понаша исто као и ти зликовци", тврди она.

Ако у обзир узмемо ограничен број нација које Холивуд може безбједно да демонизује, јасно је да је потребно пронаћи свјежу крв.

Исламска држава могла би да постане нови извор негативаца за потребе великог платна, али проблем представља чињеница да је сачињава јако велики број различитих националности.

Услијед комплексност данашње геополитике, врло лако се може десити да зликовци полако почну да губе своју националност. Фокус се такође може усмјерити и на нови тип зликоваца, особе које уништавају човјекову средину и одбијају да прихвате да су климатске промјене стварне. Заправо, непријатељи природне околине већ су имали свој деби на великом платну, и то у остварењу „Аватар" из 2009. године.

Највећи проблем лежи у чињеници да велики број данашњих зликоваца више не посједује тежину оних из прошлости. Током Хладног рата, посебно током драматичних тренутака попут оног са ракетном кризом на Куби, руски негативац је био знатно већа претња с обзиром да су посјетиоци биоскопа у САД знали да су двије земље на ивици нуклеарног рата.

На сву срећу, та врста претње у великој мкери је смањена, али су тиме скресани и очњаци зликоваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана