Холивуд је домовина бијелих момака!

Агенције
Холивуд је домовина бијелих момака!

Лос Анђелес - Холивуд је извитоперени, дубоко укоријењени систем бијелих момака у коме црнопути глумци и филмаџије добију понеко признање, тек толико да се задовољи расна квота - наводе критичари америчке "фабрике филмских снова".

Након завршетка овогодишње додјеле Оскара, у којој ни један тамнопути глумац није био чак ни номинован за награду у било којој конкуренцији /а има их много/, неки филмски портали цинично су примијетили:


"Када би неки бијелац глумио Мајкла Џексона, добио би Оскара!"

Фредерик Кендрик, професор комуникологије на вашингтонском универзитету, сматра да САД имају "гомилу проблема са расама и културама".

За многе је још увијек узрок свих проблема - ропство. Без обзира што је оно одавно укинуто у САД и што сви амерички грађани на папиру имају иста права и могућности, за многе црнце и друге мањине то није стварност.

Избор првог тамнопутог предсједника САД то није много промијенио, наводе критичари.

Многи од њих сматрају да Холивуд "континуирано ради на томе да се пониште сви таленти који нису бијели".

Студенти медијских наука из Вашингтона сакупили су историјске чињенице у онлајн пројекту "Истина коју треба рећи". Ту су подаци о 87 година историјата додјеле Оскара.

Статистика говори све - само 32 добитника /од око 2.900/ била су црне боје коже!

"Приликом оснивања Холивуда, црнци уопште нису били предвиђени", наводе филмски историчари.

Многи као примјер наводе чувени нијеми филм "Рођење нације" који је 1915. године продуцирао један од холивудских "отаца".

Црнци су у њему приказани у негативном свијетлу, а хвали се пракса расистичког "Кју Клукс Клана".

Критичари "Оскара" и Холивуда указују на чињеницу да у "жирију" за додјелу Оскара сједи 6.261 члан и да се ради, у великој већини, о бијелцима старије и средње доби.

Шта је са бијелим колегама - глумцима? Многи од њих не желе да коментаришу ове податке или само слијежу раменима.

Роберт Редфорд, који је добио почасног Оскара за животно дјело у Холивуду, критичарима је хладно одговорио да њега занима "само посао и резултат на филмском платну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана