Хичкок вјечни краљ филмске језе

Александра Маџар
Хичкок вјечни краљ филмске језе

Бањалука - Остварења мајстора филмске језе и напетости Алфреда Хичкока и данас, као и 1922, истим жаром привлаче пажњу филмаџија, публике, али и редитеља.

 

Отац савременог психолошког трилера у својој готово шест деценија дугој и богатој каријери режирао је више од педесет филмова, од који је шеснаест имало педесет номинација за "Оскара".

Једини филм овог култног режисера који је освојио престижно филмско признање "Оскар" је трилер "Ребека" из 1940. године, који је снимљен по истоименом роману Дафни ди Морије. Међу његовим најпознатијим остварењима су "Психо", "Вртоглавица", "Птице", "Зачаран" (са секвенцом сна коју је дизајнирао Салвадор Дали), "Прозор у двориште", "Озлоглашена", "Сјенка сумње"...

Прецизност кадрирања у његовим дјелима доведена је до савршенства. Карактеристике његових филмова јесу склоност монтажи или покретима камере, црни хумор, иронија и цинизам. Ту су и неизоставни напетост и шок, измјена комичних и трагичних елемената, те атрактивна, узбудљива и напета фабула. Ови Хичкокови квалитети утицали су на сценаристе и редитеље да се упусте у авантуру снимања римејкова његових филмова. Скот Абот и Џејмс Вонг, познати по сценаријима за "Досије Икс" и "Америчку хорор причу" написали су сценарио за филм "Розмарина беба". Насловну улогу повјерили су Зои Салдана. Редитељ Саша Џерваси снимио је документарац "Alfred Hitchcock and the Makng of Psycho", који прати причу о настанку филма и тешкоћама и изазовима с којима се Хичкок суочавао на снимању. Главни ликови су Скарелт Јохансон и Антони Хопкинс, који се нашао у улози Хичкока. Почаст његовом лику и дјелу дали су и у Русији, гдје ће сутра први пут бити приказани нека његова остварења, на фестивалу "Хичкок: девет непознатих". По мишљењу већине најутицајнији је филмски радник свих времена и свакако један од највећих редитеља у историји седме умјетности. Они који су проучавали његов рад, наводе да је и сам био попут прича које је стварао, интригантан, духовит, бритак, директан. Некада је знао да буде бруталан и неријетко ексцентричан у опхођењу са околином. Када је 1939. године закуцао на врата Холивуда, сви већи амерички студији су га одбили. Пошто није пристао да сними "Титаник", због недостатка адекватног брода за снимање, одлучио је да екранизује "Ребеку".

Педесете су најпродуктивнији период његовог развоја, када су настала дјела попут "Назови М ради убиства", "Држ’ те лопова", "Прозор у двориште", "Вртоглавица", "Сјевер, сјеверозапад" и чувени "Психо". Тада је отпочео сарадњу и са звијездама попут Керија Гранта, Џејмса Стјуарта, Ингрид Бергман, Грејс Кели... Посебно су биле интригантни његови женски ликови, најчешће ледене плавуше, које не носе сексуалност око врата попут јефтиног накита. Остао је упамћен и по својим несланим шалама - обучен у женску хаљину плашио је глумице, а сазнавши које су фобије чланова екипе, попут страха од мишева или змија, остављао би им кутије пуне њих. Тако је снимио одговарајући врисак за убиство под тушем у "Психу". Три деценије након редитељеве смрти 1980. године "Психо" је и даље његов највећи хит. На благајнама америчких биоскопа зарадио је тридесет два милиона долара и сматра се једним од најутицајнијих остварења у историји кинематографије. Године 1967. добио је награду "Ирвинг Тхалберг" за животно дјело, а послије тога још једну 1979. Само годину касније преминуо је у свом дому у Лос Анђелесу, мирно, у сну, од запаљења бубрега, окружен кћерком и супругом.

"Господин и госпођа Смит"

 

Једина романтична комедија Алфреда Хичкока из 1941. године надахнута је романом Нормана Красне, а ријеч је о филму "Господин и госпођа Смит". Као и у свим својим остварењима, и у овом филму славни редитељ има камео наступ. Он се може видјети у 43. минуту филма како пролази поред Роберта Монтгомерија. У римејку филма насловне улоге тумачи славни холивудски пар Анђелина Џоли и Бред Пит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана