Херман Хесе повезао романтику и филозофију

А. М.
Херман Хесе повезао романтику и филозофију

Монтањола - У свијету књижевности данашњи дан изузетно је важан, сјетан и тужан, јер је давне 1962. у августу преминуо њемачки писац, добитник Нобелове награде за књижевност Херман Хесе.

Писао је лирске пјесме, новеле и романе. У почетку свог стварања био је романтичар, а у прозним дјелима под утицајем психоанализе и оријенталне мудрости. У Хесеовим дјелима јасно је уочљиво његово занимање за егзистенцијалне, духовне и мистичне теме и велики утицај будистичке и хинду филозофије. Његова најпознатија дјела су "Степски вук", "Сидарта", "Игра стаклених перли". Као и многи његови ликови, Хесе је у току свог живота имао много проблема са женама. Његов први брак са Маријом Берноули, са којом је имао троје дјеце, завршио се трагично тако што је његова жена ментално обољела. Његов други брак са пјевачицом Рут Венгер трајао је веома кратко, а највећи дио времена провели су одвојени једно од другог. То је довело до дубоке емотивне кризе, Хесе се повукао у себе и избјегавао социјалне контакте, што је описао у свом чувеном роману "Степски вук". Ипак, његов трећи брак са Нинон Долбин Ауслендер трајао је до краја његовог живота. Своју трећу жену споменуо је у књизи "Путовање на исток".

У "Игри стаклених перли" један од ликова проглашава сву музику послије Јохана Себастијана Баха вјештачком и лошом, проглашавајући Лудвига ван Бетовена за екстремни примјер лошег укуса у музици. Иначе, "Игра стаклених перли", са својим идеализованим средњовјековним стилом, била је изузетно популарна књига у ратом разрушеној Њемачкој 1945. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана