ХДДУ згрожен медијским нападима на глумца Ренеа Биторајца

Танјуг
ХДДУ згрожен медијским нападима на глумца Ренеа Биторајца

Загреб - Хрватско друштво драмских умјетника (ХДДУ), поводом медијских и личних напада и увреда упућених глумцу Ренеу Биторајцу, изразило је данас згражање над чињеницом да њиховог колегу у јавном простору "брутално нападају због његовог ауторског дјела" и поручило како ће се "увијек и бескомпромисно борити за умјетничке и личне слободе драмских умјетника", преноси Хина.

"Свако од нас има право на лично и умјетничко изражавање као и одговорност за исто, а у духу европских и хрватских стечених права и обавеза у јавном дјеловању. Апсолутно осуђујемо било који облик мржње, увреда и пријетњи и устрајавамо на позицијама слободе говора, слободе умјетничког дјеловања и, изнад свега, демократског дискурса", истиче се у саопштењу ХДДУ које су потписали предсједница тог друштва Перица Мартиновић и чланови Управног одбора.


Хина наводи да се у саопштењу подсјећа да ХДДУ има више од 1.000 чланова различитих гледишта, националности, вјероисповијести, политичких опредјељења, сексуалне оријентације и умјетничке естетике.

Хрватска агенција подсјећа да је Биторајац снимио сатирични видео-рад "Ми Хрвати", односно обрадио пјесму Сајмона и Гарфанкла "Sound of silence" у сатиричну "Ми Хрвати", након чега је био изложен низу негативних коментара и увреда на друштвеним мрежама, као и у неким медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана