Харпер Ли поднијела тужбу против агента

Агенције
Харпер Ли поднијела тужбу против агента

Њујорк - Амерички аутор Харпер Ли, позната по чувеном роману "Убити птицу ругалицу", поднијела је тужбу због кршења ауторских права Федералном суду у Њујорку.

Харпер Ли је јуче тужбу доставила Федералном суду на Менхетну и тражи за сада непознату надокнаду од зета свог бившег агента, јавио је Би-Би-Си.

Лијева тврди да тужени Самјуел Пинкус није добро заштитио њена ауторска права пошто се агент, који ју је представљао од објављивања књиге 1960. године, Јуџин Виник разболио прије 10 година.

Ауторка тврди да је тужени искористио њен слаб слух и вид последњих година како би је приволио да њему препише ауторска права и да до сада није испунио ниједну обавезу коју је требао, укључујући исплате хонорара.

Роман "Убити птицу ругалицу" /Ti Kill a Mockingbird / добио је Пулицерову награду за фикцију док је филмска верзија са Грегори Пеком у главној улози освојила три Оскара. И филм и роман имају готово култни статус у САД.

Овај роман је објављен 1960. године и једино је дјело Харпер Ли. Књига је продата у више од 30 милиона примјерака. Харпер Ли скоро никада се не појављује у јавности и одбија да даје интервјуе за медије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана