Харпер Ли објавила други роман

Приредила: Мирна Пијетловић
Харпер Ли објавила други роман

ЛОНДОН - Када дебитантски роман америчке књижевнице Харпер Ли освоји Пулицерову награду и буде продат у 40 милиона копија, одржавајући се у врху листе најомиљенијих свјетских књига, схватљиво је да је сада несигурна у то како ће публика прихватити њен други роман "Иди и постави стражара".

Вијест о објављивању романа овог љета одушевила је обожаваоце 88-годишње ауторке који су чекали други роман Лијеве од 1960. године.

Нови роман Лијеве од јуче је у продаји у књижарама у 26 свјетских земаља.

Лијева је у чланку везаном за свог издавача изјавила да је "Иди и постави стражара" завршен средином 1950-их, али је мислила да је оригинал изгубљен.

- Нисам знала да је преживио, била сам тако изненађена када га је моја драга пријатељица и адвокат Тоња Картер пронашла. Послије много размишљања и оклијевања подијелила сам га са неколицином људи којима вјерујем и била сам задовољна што чујем да сматрају да је вриједан објављивања. Почаствована сам и одушевљена што ће ово бити објављено послије свих ових година - изјавила је ова списатељица.

Прича романа "Иди и постави стражара", који је 88-годишња Лијева написала средином прошлог вијека, догађа се двије деценије након радње претходне књиге. 

Јунакиња Џин Луиз Финч, познатија као Скаут, одлази из Њујорка за Алабаму у посјету свом оцу Атикусу. У свом родном граду се изнова суочава са расистичком атмосфером која у њему влада. 
Иако је новообјављено дјело својеврстан наставак првог романа, нова књига је заправо написана раније, али је издавач тражио од Лијеве да издвоји поједине дијелове и објави их као самостално дјело.

"Иди и постави стражу" представља прву верзију коју су издавачи одбили да објаве, и из које је Лијева извукла поједине дијелове, развивши их у "Убити птицу ругалицу". 

Пошто је ауторка слијепа, глува и непокретна од 2007. године, усљед посљедица можданог удара, и пошто је пет деценија упорно одбијала да напише и објави ново дјело, многи су се запитали да ли је Харпер Ли уопште дала пристанак да прва верзија књиге "Убити птицу ругалицу" буде објављена као нова, посебна књига.

На срећу њених обожавалаца, књига је објављена и у књижарама је. У "Фојл" књижари у Лондону Џонатан Рапино писао је вијест о новом роману, "највећом могућем што се тиче нове фикције".

- Можемо рећи да ће ово бити бестселер у 2015. години. Данас у "Фојлу" буквално пуцамо од одушевљења и нагађања; ово нам је једина тема разговора - рекао је продавац књига.

Он је додао да, иако је "Убити птицу ругалицу" дуго сматран класиком, ипак је "књига која још изненади нове читаоце својом снагом. Њена прича је профињена и привлачи пажњу, њени ликови живописни и потпуно увјерљиви, тако да идеја о наставку, послије свих ових година, одузима дах."

Године 1961. Лијева је за овај роман добила Пулицерову награду, а  послужио је и као основ за истоимени филм са Грегоријем Пеком у главној улози. Америчка књижевница је 2007. године одликована Предсједничком медаљом слободе за свој допринос књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана