Хари Потер гази тридесете

Цвија Мркоњић
Хари Потер гази тридесете

Британска књижевница Џоана К. Роулинг објавила је нову причу о најпознатијем дјечаку чаробњаку Харију Потеру, која овај пут приказује његов живот као старијег, ожењеног и просиједог мушкарца.

Прича од 1.500 ријечи објављена је на њеном веб сајту "Поттерморе", а описује популарног јунака пред његов 34. рођендан како присуствује свјетском првенству у квидичу, јахању метлама, са својим старим пријатељима Роном и Хермионом, као и њиховом дјецом.

- Потер има "понеку сребрну влас" у црној коси и мистериозни ожиљак на образу, а изгледа да се и Веслијева риђа коса мало прорјеђује - пише у причи написаној у облику извјештаја новинарке која прати кретања славних личности.

Посљедња књига из овог серијала "Хари Потер и реликвија смрти" објављена је 2007, а Роулингова је рекла да неће писати више наставака.

Из њеног пера потекла је и серија прича повезаних са малим чаробњаком, укључујући и "Приповијести барда Бидла", а које се под овим насловом помињу у посљедњем роману о Харију Потеру. Прича о дјечаку чаробњаку написана је у седам романа, а књиге описују авантуре младог мага и његових најбољих пријатеља Рона Веслија и Хермионе Грејнџер, ученика Школе вјештичарења и чаробњаштва Хогвартс.

Окосница радње је Харијев сукоб са злим чаробњаком Лордом Волдермортом, чији је циљ да освоји свијет чаробњака и покори безјаке (немагичне људе) и уништи све који му стоје на путу.

Први роман "Хари Потер и Камен мудрости" изашао је 30. јуна 1997. године и одмах је стекао велику популарност која је пратила и остале наставке. Према стању из јуна 2011, продато је око 450 милиона примјерака романа Роулингове који су преведени на 67 језика. Интересантно је да су наставци од четвртог од седмог срушили рекорд најбрже продаване књиге у историји.

Роулингова каже да је идеју о главном лику својих романа добила док је путовала возом од Манчестера до Лондона 1991. године. Њено омиљено мјесто за писање прве књиге био је единбуршки кафић у којем је испијала безброј шољица кафе. Захваљујући продаји књига из серијала о Харију Потеру постала је милијардер.

Почетак

Први роман почиње 1. децембра 1981. године убиством Харијевих родитеља Џејмса и Лили Потер, које је починио Лорд Волдеморт док је Хари био беба. Радња другог поглавља смјештена је десет година касније кад Хари Потер сазнаје за своје чаробне моћи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана