Хандке проглашен за "персону нон грата" у Сарајеву и на Косову

Агенције
Хандке проглашен за "персону нон грата" у Сарајеву и на Косову

Сарајево - Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност Петер Хандке проглашен је данас персоном нон грата у Кантону Сарајево.

Ову одлуку, коју су иницирали посланици Странке демократске акције (СДА), једногласно је на данашњој сједници донијела Скупштина Кантона Сарајево.

У декларацији о томе се осуђује додијељивање Нобелове награде, како је наведено, "негатору геноцида у Сребреници".

Наведено је да је "завршна фаза геноцида управо негирање геноцида", и констатује да је "добитник Нобелове награде за књижевност у својим јавним иступима за вријеме агресије на БиХ јавно подржавао великосрпски режим, са ратним злочинцем Слободаном Милошевићем на челу".

У декларацији пише да Хандке "ни данас не мијења своје ставове, већ иде корак даље, па најављује свој долазак у нашу земљу (БИХ) и посјету мајкама из Кравице и околине Сребренице".

Посланици Скупштине Кантона Сарајево су додјелу Нобелове награде Хандкеу оцијенили као "нову увреду жртава", уз оцијену да би његова посјета БиХ и Сарајеву изазвала "додатно понижење жртава великосрпске агресије".

Хандке непожељан и на Косову

Одлазећи министар спољних послова Косова Беџет Пацоли одлучио је да књижевника и добитника Нобелове награде за књижевност прогласи "персоном нон грата" на Косову зато што је, како наводи, Хандке подржавао Слободана Милошевића и негирао геноциде на Косову и у Босни и Херцеговини.

– Данас сам одлучио да Петер Хандке није добродошао на Косово. Он је особа која је непожељна од данас. Негирање злочина и подршка злочинцима је ужасан злочин – написао је Пацоли на Твитер профилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана