Хајнц Хајденрајх: Плес језик који сви разумију

Александра Маџар
Хајнц Хајденрајх: Плес језик који сви разумију

Бањалука - Припреме за одржавање "Бечког бала" су у пуном јеку, а организатори су све снаге усмјерили на то да овај догађај буде одржан, као и у другим градовима свијета, на највишем нивоу.

Доказ за то је и долазак познатог кореографа из Аустрије Хајнца Хајденрајха у Бањалуку како би са плесачима сваки покрет тијела довео до савршенства, а присутнима омогућио да уживају у мистерији плеса као најљепшег говора тијела.

- И даље бирамо које ће се плесне групе представити 14. фебруара у Кристалној дворани хотела "Босна". Та информација
ће ускоро бити позната. Чуо сам да Бањалука има заиста талентоване плесаче и имам осјећај да ће ме импресионирати. Остаје да утврдимо ко има најбоље предиспозиције да испрати тај догађај на нивоу на којем се он одржава у другим градовима свијета. Обратићемо пажњу на више детаља, јер све треба да буде гламурозно и без грешке - испричао је за "Глас Српске" цијењени кореограф Хајденрајх.

Хајденрајх је 30 година био члан балетског ансамбла Бечке државне опере, а у Бањалуци борави први пут.

- Имам врло позитиван осјећај, јер сам о вашем граду чуо само лијепе ријечи, као и о потенцијалу младих плесача. Не сумњам да ће овај "Бечки бал" бити нешто посебно. Гдје год се одржава, људи су фасцинирани цјелокупном атмосфером и начином на који наша култура функционише. Жеља организатора "Бечког бала" је обједињавање свијета у плесној атмосфери и већ годинама "Бечком балу", па и мени то полази за руком. Плес је језик који сваки народ одлично разумије - истакао је кореограф.

Плесачи који буду изабрани да раде са Хајденрајхом имаће прилику да стекну велико искуство, јер ће учити од човјека који је наступао као солиста у већем дијелу класичног балетског репертоара, посебно у карактерним улогама, као и на турнејама широм свијета и у различитим ТВ продукцијама.

Приликом припреме кореографије за ово посебно вече водиће се емоцијом, јер су томе, како је рекао, и њега учили када је озбиљније почео да се бави плесом.

- Валцер мора да се осјећа. Врло је важна емоција у том плесу и начин како се доживљава. Уколико се размишља само о механичком покрету у датом моменту, онда то није валцер. Покушаћу то да пренесем и на плесаче које са нестрпљењем желим да упознам - истакао је Хајденрајх.

Нагласио је и да је велика одговорност бити кореограф плесне вечери са дугогодишњом традицијом.

- Сваки пут се трудим да оправдам ту част, јер то је заиста престижна манифестација коју цијели свијет треба да види. Бескрајно ми је драго што сам дио тога, јер промоцијом бечке културе сам упознао доста свјетских култура. Свако одушевљење културом Беча дио је и моје одговорности и у сваком граду аплауз сам доживљавао као још једно признање. И данас, послије толико година, ми је стало до тога како људи доживљавају оно што радим. У сваку нову кореографију унесем емоцију коју ни сам до тада нисам доживио. И колико год се чинило да је бечки валцер увијек исти, вјерујте ми, свака кореографија носи нови елемент који је производ мог досадашњег искуства - истакао је Хајденрајх.

Труд и дисциплина

- За мене је плес најљепши животни позив. Ако плес осјећаш онако како треба, онда и порука пренесена кроз кореографије дође на прави начин и до оних који су дио ње, али и до оних који су у публици. Свјестан сам да та дисциплина није призната довољно колико заслужује и да млади плесачи баш због тога одустају, али треба бити упоран и треба вјеровати у себе. На примјеру "Бечког бала" видимо да се труд и упорност увијек исплате - објаснио је Хајнц Хајденрајх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана