Хаџи-Александар Ђуровић: Награда из Српске мотив за будућност

Александра Маџар
Хаџи-Александар Ђуровић: Награда из Српске мотив за будућност

Београд - Гран при "Стећак кнеза Павла" за најбољи документарни филм ми много значи, пре свега, због једногласне одлуке жирија, чиме је још једном потврђен квалитет филма "Земља".

Овим ријечима млади и талентовани редитељ Хаџи-Александар Ђуровић за "Глас Српске" преноси утиске поводом признања којим је овјенчан његов стваралачки рад на Међународном фестивалу документарног и кратког играног филма "Први кадар - Визир стварности".

Жири фестивала, који је од 28. до 31. октобра био центар седме умјетности, истакао је вриједност поетског и стилског приступа у документарном поступку овог младог редитеља чији је филм награђен у селекцији "Ex Yu у фокусу".

- "Земља" се бави изгнанством људи из села Вреоци, код Лазаревца, због ширења копа Колубаре. То је у ствари једна антиглобалистичка прича која прати сукоб појединца са системом - каже Ђуровић.

Потребе лажног прогреса, односно потрошачког друштва које нема обзира пред правим и исконским вриједностима, приказани су у овом филму. Режисер истиче да публика има прилику да види људе који су принуђени да напусте своје домове, којима се руши црква и гробље гдје су сахрањени њихови преци.

- Волео бих да овај филм погледа много људи и да буде приказан на телевизији. Немам информације да ли ће бити на програму још неких фестивала, али потрудићу се да тако буде - казао је Ђуровић.

За остварење које је настало као студентски пројекат и задатак који је добио од професора Драгана Елчића, Ђуровић је примио и диплому на фестивалу "Златни витез" у Москви.

- Као асистент режије завршио сам снимање новог филма Срђана Драгојевића, "Атомски здесна". Са снимања у Црној Гори дошао сам у Источно Сарајево да примим награду. Сада размишљам у ком правцу да усмерим креативну енергију у будућности - каже Ђуровић.

Млади редитељ сматра да стање у српској кинематографији није на завидном нивоу.

- Мислим да смо сами криви за стање у нашој кинематографији. Много боље би било када би аутори пратили свој унутрашњи дух и мање обрађивали модерне теме за које лакше добијају новац у иностранству - каже Ђуровић.

Оно што радује овог филмског креативца је рад његових колега са Академије, јер је у његовој генерацији било неколико потпуно различитих дебитантских филмова.

- Негде се изгубио дух југословенског филма и оно што нас је раније представљало у свету. Стваралачки рад и идеје нових генерација редитеља дају наду да се ствари ипак могу мењати, а публика је ту да одлучи шта им се највише допада - закључио је Хаџи-Александар Ђуровић.

"Љубав" у РС

- Љубавна трагедија "Љубав долази касније" завршила је своју биоскопску дистрибуцију у Србији и у преговорима сам са биоскопима у Српској. Такође, филм је завршио и круг домаћих фестивала. Следећи корак је телевизијска премијера, која ће омогућити већем броју људи да погледају филм - каже Хаџи-Александар Ђуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана