“Гурање под тепих” перформанс Јелене Топић у Приједору: Игнорисање емоција и проблема није рјешење

Г.С.
“Гурање под тепих” перформанс Јелене Топић у Приједору: Игнорисање емоција и проблема није рјешење

Приједорска умјетница Јелена Топић јуче је, на Међународни дан људских права, на малом градском тргу у Приједору извела перформанс који је носио назив “Гурање под тепих”.

Током првог дијела умјетничког пројекта учесници, односно, пролазници, могли су своје проблеме, нешто што их мучи или нешто што потискују, што их тишти, на лицу мјеста и анонимно да напишу на листу папира и да то гурну под тепих који је саставни дио перформанса, док ће сам пројекат бити сачињен из три дијела.

Други дио пројекта, накнадно ће бити реализован, тако што ће ауторка с пријатељима на друштвеним мрежама представити сваки од анонимних проблема гурнутих под тај тепих, док је трећи дио још тајна.

Како је ауторка објаснила, суштина је у томе да ће се други људи моћи поистовјетити са разоткривеним и презентованим проблемима учесника у перформансу и искуством које они пролазе, те ће се на тај начин они осјећати мање усамљено јер нису сами у својим мукама.

- Важно је обратити пажњу на негативне емоције будући да нам оне покушавају нешто рећи. На примјер, можда си фрустриран  послом или односом са неком особом, недостатком новца, преплављујућим страхом од болести, можда си оптерећен или оптерећена прошлошћу или имаш страх од будућности? Најбрже “рјешење” је да игноришеш проблем и правиш се као да не постоји. А можда овај пут можеш направити нешто другачије - објаснила је ауторка.

Јелена Топић је приједорска умјетница и режисер. Широј јавности је позната по документарном филму “Ракиола вјера”  и успјешном перформансу “Гласно ћутање” који је привукао пажњу јавности, медија и умјетника из свих бивших југословенских република. Перформанс “Гласно ћутање” реализован је прије неколико година, на приједорском тргу, а подразумијевао је трочасовно стајање на кутији, током тридесет дана, и сваког дана у исто вријеме.

Након Приједора, перформанс “Гурање под тепих” биће реализован у још неколико градова, а први на реду је Сарајево, гдје ће умјетница сутра да настави остваривање замишљене идеје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана