Гравитација отвара Мостру

Мирна Пијетловић
Гравитација отвара Мостру

Венеција - Јубиларни 70. филмски фестивал у Венецији, популарна "Мостра", биће отворен вечерас научнофантастичним остварењем "Гравитација" Алфонса Куарона, а 20 филмова наћи ће се у конкуренцији за главну награду - "Златног лава".

"Мостра" ће покушати да испрати све богатију конкуренцију популарних екстраваганци из Рима и Торонта, тако што ће на отварању бити приказана свјетска премијера 3D "спејс фантазије".

Овај филм, чија радња прати фаталну мисију астронаута у свемиру, један је од неколико "тешких" прича које ће бити приказане на фестивалу, на којем ће се наћи филмови који се баве кризама - породичним, економским, друштвеним, као и филмови који говоре о злостављању дјеце и отмици.

Свемир, звијезде и секс табуи биће ове недјеље у фокусу најстаријег свјетског међународног филмског фестивала у Венецији, граду који се бори да не потоне усред битке против пораста нивоа мора. Угледна Венеција ће се ове године све јачој фестивалској конкуренцији супротставити сопственом традицијом. 

Фестивал траје до 7. септембра, а овогодишњи предсједник жирија је свјетски славан редитељ Бернардо Бертолучи, који је посљедњи пут предсједао 40. фестивалу, 1983. године.

Амерички редитељ Вилијам Фридкин овогодишњи је добитник награде за животно дјело. 

У главном такмичарском програму нашли су се бројни филмови, међу њима драма Џејмса Франкоа "Child Of God", као и тајванска артхаус звијезда Цаи Минг-лианг са филмом "Stray Dogs ". Ту је и јапански краљ анимације Ксао Мијазаки, који се такмичи за "Златног лава" са ратним филмом "The Wind Rises".    
Осим њих, у такмичарском програму боре се и Тери Гилијам са научнофантастичним филмом "The Zero Theorem", те Ерол Морис са новим документарцем "The Unknown Known ", причом о Доналду Рамсфелду.

Све је спремно за почетак најстарије и највеће филмске смотре у свијету, уз Кан и Берлин. 

Пратећи програм

Ван конкуренције биће представљено 20 филмова, међу којима је и филм Јужнокорејца Ким Ки-дука "Моебиус". У пратећем програму све посјетиоце ове филмске смотре очекују и филмови "The Canyons" Паула Шрадера, као и "The Armstrong Lie" Алекса Гибнија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана