Грант ЕУ за серију "Јужни ветар"

Срна
Грант ЕУ за серију "Јужни ветар"

БЕОГРАД - На последњем конкурсу ТВ и онлајн садржај МЕДИА потпрограма Креативна Европа, српска продукција Archangel Digital Studios (АДС) превазишла је сва очекивања и за другу сезону серије "Јужни ветар – на граници" освојила грант од пола милиона евра као подршку продукцији серије, преноси сајт ЕУ у Србији.

Ово је огроман успијех, јер је конкурс за продукцију тв и онлајн садржај један од најпрестижнијих и најкомпетитивнијих, а у оквиру самог конкурса, игране драмске серије спадају у најтежи формат и подршку су освајале само копродукције земаља западне Европе са високим продукцијским капацитетима.

На конкурс је у априлском року поднето 65 предлога пројеката, али само 45 је усвојено, због изузетно захтевних критеријума квалификације, финансијске и продукционе конструкцје, уметничког стандарда и интернационалног потенцијала, као и доприноса развоју аудиовизуелне индустрије на европском нивоу кроз постизање врхунских резултата и доприноса европским циљевима.

Продукција АДС је заједно са продукцијом РЕЖИМ поставила рекорд, јер је „Јужни ветар“ серија први наградјени пројекат чији су главни продуценти из Србије, а мањински продуценти из ЕУ.

На претходном позиву у овој програмској декади (2021-2027) подржан је 31 пројекат укупно, ни један из овог региона Европе. Зато је овај резултат толико важан и апсолутно мења европску медијску сцену и усмерава пажњу на потенцијал Србије за интернационалне пројекте – ТВ серије.

У новој сезони се поред Милоша Биковића, Миодрага Ранђеловића, Јоване Стојиљковић, Александра Берчека, Микија Манојловића у главним улогама појављују и двије звијезде америчког континента – Вилијам Болдвин и Ерик Робертс. Аутор серије је Милош Аврамовић, сценариста Петар Михајловић.

Серија је снимана више од 100 дана на локацијама у Србији, Италији, Хрватској, и граници Финске и Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана