Гран при за филм Човјек из соли

Приредила: Мирна Пијетловић
Гран при за филм Човјек из соли

Источно Сарајево - Документарни филм "Човјек из соли", аутора Сајада Мосавија из Ирана, добитник је гран при награде "Стећак кнеза Павла", одлучио је стручни жири 10. међународног филмског фестивала документарног и кратког играног филма "Први кадар" Источно Сарајево.

Жири је оцијенио да аутор "вјешто барата филмом којим дочарава снажну атмосферу и универзалну причу о осјећајима отуђености која је често занемарена у данашњем друштву". 

Ове године филмове у такмичарском програму оцјењивао је међународни стручни жири у саставу: предсједник жирија Драган Елчић, редитељ из БиХ, те чланови Иван Перић, редитељ из Хрватске и Дејан Дабић, филмски и телевизијски критичар из Србије. 

Тако је награду "Филмска клапа" за најбољи студентски документарни филм у селекцији "Нови погледи" добила Орнела Макија из Белгије за филм "Јерменски списи". Награда "Филмска клапа" за најбољи студентски документарни филм у селекцији "Кључ за филм" додијељена је филму "Цвијеће" Јудите Гамулин из Хрватске.

Награда "Печат кнеза Павла" за најбољи кратки играни филм у селекцији "Кратке приче" припала је филму "Скрабл" Кристијана Сулсера из Швајцарске, док је "Печат кнеза Павла" за најбољи документарни филм у селекцији "У фокусу" добио Шпанац Дари Перез за филм "Портрет једног умјетника".

За најбољи документарни филм у селекцији "Екс Ју у фокусу" жири је награду "Печат кнеза Павла" додијелио филму "Колпа, Купа, Коупа" Урбана и Јуре Брадешка из Словеније.

Срца публике освојили су филмови "Јадранка" и "Дјеца", у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, који су награђени признањем "Златно зрно". Дирекција фестивала додијелила је и низ специјалних награда, а једна од њих је и "Златни лептир", коју додјељује "Вива филм фестивал" Сарајево, за филм "Маестро" Немање Младеновића из Србије.

Фестивал је званично требало да буде затворен у петак увече премијерном пројекцијом првог српског научнофантастичног филма "Процјеп", аутора Дејана Зечевића, а у присуству продуцента Милана Тодоровића. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана