Гран при на 22. међународном фестивалу позоришта за дјецу припао комаду “Луда шума” из Словеније

Илијана Божић
Foto: ДПРС

БАЊАЛУКА - Гран при за најбољу представу у цјелини на 22. међународном фестивалу позоришта за дјецу припао је комаду “Луда шума” Института “Кускус” и Умјетничке продукције из Словеније.

Овај фестивал за најмлађу публику одржан је од 8. до 14. октобра у Дјечијем позоришту Републике Српске.

О најбољима је одлучивао жири који је радио у саставу професорица Маријана Прпа Финк из Србије, драматург и редитељ Горан Булајић из Црне Горе и глумица Дјечијег позоришта Републике Српске Зорана Шуман. У конкуренцији је било 14 представа из девет држава.

Према саопштењу жирија у представи “Луда шума” сценски језик је грађен несвакидашњим техникама сценског израза у којим глумачко дејство, принципи луткарског позоришта и свега видљивог на сцени остварују стил игре који етичким и естетским принципима дају врхунски позоришни доживљај за дјецу.

“Луда шума” је луткарска и музичка представа, рађена према басни руског писца Сергеја Козлова, а која публику одводи у међу становнике магичне звучне шуме. Ту биље, дрвеће, коријење и други предмети у природи оживљавају као музички инструменти, лутке или сценографија. Прича прати јежа и медвједића који малишане одводе у авантуру животних невоља, љепота и тајни.

Према одлуци жирија специјална награда за колективну игру додијељена је ансамблу Државног луткарског позоришта из Русе ( Бугарска).

 - У представи “Пас који ...”, глумци граде сценски језик кроз радост играња и доприносе снажном дејству на дјецу - наведено је у саопштењу жирија.

Мало позориште “Душко Радовић” из Београда освојило је специјалну награду за његовање и афирмацију поезије у позоришту за представу “Кад је био мрак”. Специјална награда за дизајн луткарских ликова додијељена је представи “Чаробњак из Оза” Позоришта “Лалка” из Варшаве.

- Ликови који су дизајнирани изузетним осјећајем за њихово креирање кроз објекте и лутке, допринијели су чаролији која је саставни дио представе - објаснио је жири.

Специјална награда за унапређење односа између традиције и модерног додијељена је комаду “Представе свјетских звијезда” Театра сјенки “Кемал Фатил Полат” из Истанбула.

- У представи је однос према традицији кроз стару позоришну технику “карађоз” омогућио дјеци да се упознају са модерним музичким изразом и на тај начин препознају вриједност традиције са поштовањем према савременим сценским и медијским изразима - навео је жири.

На 22. међународном фестивалу позоришта за дјецу додијељене су и глумачке награде па је тако глумица Кристина Савков добила награду за улогу Коралине, у представи “Коралина” Позоришта младих из Новог Сада.

- Савкова је вјештим луткарским знањем водила младу публику кроз чудесни свијет Коралининих доживљаја са изузетним осјећајем за нијансе у бројним промјенама кроз које је главна јунакиња прошла - рекао је жири.

Глумица Аманда Пренкај награђена је за улогу Фриде у представи “Мала Фрида” Градског казалишта “Жар птица” из Загреба. Глумцима представе “Чаробњак из Оза” Позоришта “Лалка” из Варшаве  додијељене су три глумачке награде и то Магдалени Памула за улогу Дороти коју гради на матрици која на оригиналан начин омогућава дјеци да осјете магију глумачких вјештина које равноправно са осталим сценским елементима доносе емоцију чаролије. Такође награда је припала и Хани Турнау за улогу Дороти, која изузетним познавањем играчких и пјевачких вјештина увјерљиво дочарава лик Дороти, те глумцу Гжегожу Фелушу, који улогом Оза особеним глумачким изразом и ауторитетом улоге коју игра, са глумачким нијансама у сценском изразу, дочарава дјеци свијет повјерења, неопходног у процесу одрастања.

Награда за најбољу режију припала је Јакубу Максимову за комад “Коралина” Позоришта младих из Новог Сада, а признање за најбољу сценографију Игору Васиљеву за комад “Мала Фрида”.  Награда за најбољу музику припала је Петру Кусу у представи “Луда шума”.

Награда “драган бањац”

Награда “Драган Бањац” за најкомичнију глумачку игру припала је Доминику Каракашићу за улогу Карлсона у представи “Карлсон с крова”, а у продукцији Казалишта лутака Задар.

- Енергија Доминика Каракашића, којом трећи пут плијени пред бањалучком публиком, снажан су аргумент да и овогодишњи Карлсон, тај чудесни мали лутак у рукама овог умјетника има срце које је насмијавало, насмијало и одушевило наше малишане - саопштио је жири.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана