Гран при “Лут фестa” “Чаробњаку из Оза” бугарског театра

М. П.
Гран при “Лут фестa” “Чаробњаку из Оза” бугарског театра

Источно Сарајево - “Гран при” за најбољу представу и режију на 16. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” у Источном Сарајеву и “Златна анима”, припао је представи “Чаробњак из Оза” у режији Боња Лунгова, Државног луткарског позоришта Стара Загора из Бугарске.

Одлучио је ово жири у саставу редитељ из Русије Жана Демикхова, драматург Љубица Остојић и редитељ Предраг Бјелошевић.

“Чаробњак из Оза” је класична бајка, интригантна од дана њеног настанка. Мјузикл Државног луткарског позоришта Стара Загора је прави изазов за извођаче и млади ансамбл, талентованих глумаца.

Сам жанр захтијева и одличну глуму и сјајну музику и плес.
Представа је спој луткарске умјетности, драме, плеса, музике и филма, а сценографија, костими и мултимедијални сегменти створени су са пуно маште.

Награда за најбољу анимацију и глумачко остварење фестивала припала је Јовану Царану за улогу приповједача, оца и краља у представи “Бајка о мајушку” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, те Саши Латиновићу у представи луткарске корео монодраме “Како је откривено летење” Позоришта младих из Новог Сада.

Жири публике награду је додијелио представи “Ледено срце” Позоришта лутака Мостар, а награда за Представу са најбољом идејом припала је комаду “Прича о птици” позоришта “Генре” из Јапана.

Оцјењујући 11 представа у такмичарском програму фестивала, жири је једногласно донио одлуке, наглашавајући да ће 16. “Лут фест” бити упамћен по широкој разнообразности луткарских форми и жанрова, које су представиле луткарску умјетност од моно до ансамбл луткарских представа и мјузикла, комбинујући луткарску и живу сцену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана