Гран при 19. ФАФ-а за румунски филм Позиција детета

Танјуг
Гран при 19. ФАФ-а за румунски филм Позиција детета

Гран при "Александар Саша Петровић" 19. Фестивала ауторског филма (ФАФ) добио је румунски филм "Позиција дјетета", а награду је лично примио редитељ Калин Петер Нецер који је специјално тим поводом допутовао у Београд.

Свечаним проглашењем и уручењем признања у препуној сали Дома омладине званично је завршен фестивал, на којем је од 28. новембра приказано укупно 46 филмова из 13 земаља, а у конкуренцији за награде било је 10 остварења.

Награду за режију по одлуци жирија подјелили су Данис Тановић (Босна и Херцеговина) за филм "Епизода у животу берача жељеза" и Бобо Јелчић (Хрватска) за филм "Одбрана и заштита".

Специјално признање припало је италијанском филму "Улица у Палерму" Еме Данте, по одлуци жирија у којем су радила тројица редитеља - Јан Цвиткович (Словенија), Срђан Вулетић (БиХ) и Никола Лежаић (Србија).

Ове године први пут је додјељена награда публике. На основу гласања гледалаца послије сваке пројекције, побједио је филм "Глорија" Себастијана Лелиоа у копродукцији Чилеа и Шпаније.

Жири Удружења филмских уметника Србије - секција снимање филмске слике додјелио је Плакету "Александар Петковић Петко" за најбољу фотографију сниматељу Махмуду Каларију за филм "Прошлост" Ашгара Фархадија (копродукција Француске и Италије).

Домаћа секција Удружења новинара и критичара Фипресци додјелила је награду "Слободан Новаковић" кинеском филму "Додир гријеха" редитеља Ђије Ђанг-кеа.

Гран при од ове године носи и 5.000 евра које обезбјеђује Фондација "Александар Саша Петровић".

Нецер, који је за савремену драму "Позиција дјетета" већ добио Златног медвједа у Берлину, изјавио је да је почашћен и наградом у Београду.

"Јутрос ме је позвао предсједник Савјета вашег фестивала Срдан Голубовић. Радо сам дошао, јер је част побједити у тако доброј конкуренцији каква је била на овом фестивалу", рекао је он, захваљујући се жирију, организаторима и публици.

Награде за режију у име Тановића, односно Јелчића примили су њихови продуценти - Адис Ђапо из Босне и Херцеговине и Зденка Голд из Хрватске. Она је пренијела топлу поруку захвалности Јелчића, који је претходних дана био гост Београда.

Фестивал је прогласила затвореним италијанска глумица Елена Кота, добитница награде фестивала у Венецији за најбољу женску улогу у филму "Улица у Палерму".

Кота је заједно са амбасадором Италије у Србији Ђузепеом Манзом примила специјално признање жирија ФАФ-а за тај филм, док је директорка Италијанског института за културу Сира Миори примила захвалницу за подршку у реализацији 19. ФАФ-а.

Амбасадор је изјавио да је фестивал, чији је гост претходних дана био и редитељ Ђанфранко Рози, ове године "проговорио" италијански, па зато он узвраћа поруком на српском језику: "Хвала на пажњи коју сте указали Италији. То показује да наше пријатељство постоји и пред филмским платном".

Кота је истакла да је овај фестивал велика, лијепа и важна манифестација. "Моја порука је иста као и у филму 'Улица у Палерму': конфликти могу и треба да се избјегну. Треба да штедимо енергију за овакве дивне иницијативе и културну размену", рекла је она.

Данас се одржава традиционални "ФАФ на бис", са репризама најгледанијих филмова, међу којима су "Позиција дјетета", "Џими П.", "Прошлост", "Свети ГРА"...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана