Графит као културни феномен

Мирна Пијетловић
Графит као културни феномен

Бањалука - Трећа по реду манифестација "Фластер графити", која је одржана протеклог викенда на калдрми код Тржнице у Бањалуци у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске, привукла је велики број посјетилаца, који су са одушевљењем пратили настанак ових умјетничких дјела.

"Фластер графити" осмишљени су као наставак серије исцртавања графита у запуштеним јавним просторима у  Бањалуци, са првенственим циљем упознавања грађана Бањалуке са правим значењем графита као културног феномена.

- Основни циљ је приказивање графита као вида ликовне умјетности, којем с правом припадају, као и презентовање једног од многих визуелних израза, са надом да ће квалитетни радови које су учесници приказали утицати на младе људе да се окрену креативности и евентуално освијесте љубав и таленат према умјетничком стваралачком изразу - рекла је Бранка Шестић из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

У односу на претходне, овогодишњи модел је у извјесној мјери промијењен. Примарна разлика се огледа у "мобилности" графита, јер су коначни исход пројекта десет платана различитих димензија и реализација на исту тему, те видео-рад који ће бити презентован на изложби у Музеју савремене умјетности Републике Српске од 3. септембра 2013. године. 

Да подржавају овакав вид умјетности у јавном простору, грађани Бањалуке доказали су својим бројним присуством, као и коментарима да би овакви умјетнички графити требало да се нађу као украс на зградама Бањалуке.

Утемељивачи, идејни творци и организатори "Фластера", који су овогодишње издање манифестације посветили Тамари Цветковић, јесу Иван Кустурић, Петар Билбија, Моника Поњавић, Саша Хајдуковић и  Марко Билбија, признати млади професионалци у дисциплинама архитектура, режија, монтажа, графички дизајн, анимација, дизајн звука, сценографија и сценски дизајн.

Учесници

На овогодишњем "Фластеру" своје умијеће исцртавања графита показало је десет умјетника и то Немо (БиХ), Лунар (Хрватска), Моск (Хрватска), Артез (Србија), Вупер (Србија), Ченипе (Србија), Пирос (Србија), Јунк (Србија), Фет Хит (Мађарска), Стан (Русија).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана