Графике и Кретање Бранка Миљуша

Снежана Тасић
Графике и Кретање Бранка Миљуша

Дјела истакнутог академског сликара и графичара Бранка Миљуша дио су богате колекције Музеја Козаре у Приједору, а дио стваралаштва овог умјетника посјетиоци могу да погледају и на изложби која ће бити отворена до 25. новембра у овом музеју.

- Миљуш нам је за живота поклонио богату умјетничку збирку коју чини 150 графика, слика, мозаика и других радова. Додатна вриједност ове изложбе је то што су ту његова прва дјела настала средином педесетих година. Међутим, ту је и његов посљедњи рад, уље на платну "Кретање", настало два дана прије можданог удара од којег се никад није ни опоравио - каже директор Музеја Козаре Миленко Радивојац.

Поставка, отворена поводом крсне славе музеја, обухвата четрдесетак Миљушевих радова међу којима су веома значајне и оригиналне графике. Посљедња слика настала је на прошлогодишњој ликовној колонији, послије које је Миљуш убрзо преминуо.

За Музеј Козаре није било дилеме чиме да обиљеже крсну славу јер према ријечима Миленка Радивојца, Миљуш није био само кум, већ и велики пријатељ и дародавац ове културне установе, којој је оставио богату збирку својих дјела.

Ретроспективну изложбу отворио је Драго Драгић, нови кум Музеја, којег за Миљуша везује исти завичај, село Горња Драготиња и репутација сликара свјетског гласа.

Драгић већ 48 година живи у Француској, али напомиње да је везан за приједорски музеј у којем је имао изложбу прије пет година.

- Ова изложба је за мене и срећна и несрећна. Бранко је са нама и није с нама. Оставио нам је много радова велике вриједности, чији ће значај, надам се, препознати и приједорска публика - рекао је Драгић.

Бранко Миљуш је имао више од 60 самосталних и 300 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више престижних награда, међу којима су и награда на Првом октобарском салону, "Политикина" награда, Велики печат "Графичког колектива", награда "Питер Лудвиг" у Бечу.

Радивојац напомиње да ће сљедећа година у Музеју Козаре имати јубиларни карактер јер се тада навршава 60 година рада Музеја.

Атеље у Паризу

Бранко Миљуш је дипломирао на сликарском одсјеку на Академији ликовних уметности у Београду 1958. године, у класи професора Недељка Гвозденовића. Магистарске студије графике завршио је 1961. године код професора Бошка Карановића, а затим специјализирао графику у атељеу Џонија Фридландера у Паризу. Осим сликарства и графике, бавио се мозаиком, витражом, илустрацијом и графичким дизајном, као и педагошким радом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана