Графички роман “Храброст” објављен на српском језику: Страхови и изазови одрастања

Бранислав Предојевић
Графички роман “Храброст” објављен на српском језику: Страхови и изазови одрастања

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Креативни центар” објавила је аутобиографски графички роман “Храброст” прослављене ауторке Рејне Телгемајер.

Ријеч је о истинитој причи о десетогодишњој дјевојчици која је забринута због вршњачког насиља, уздрманог пријатељства, због лошег успјеха у школи, као и промјена које доноси пубертет.

- Њену свакодневицу напрасно ће преплавити још један велики страх. Како ће Рејна скупити храброст да поврати контролу над својим животом прочитаћете у овој мудрој и духовитој причи о одрастању. Рејнина породица живи у малој кући у којој нема много простора за приватност. Она мисли да су њени родитељи и млађи сестра и брат уврнути, јер стално једу исту храну за вечеру. Рејна много воли да чита стрипове. Црта их и сама, посебно када жели да изрази своје бриге и страхове. Некада кроз цртеж или стрип решава и контролне задатке, што не пролази баш најбоље код наставника. Након прележаног стомачног вируса повратак у школу за Рејну постаје велики изазов. Иако је оздравила, стомачни проблеми се настављају, а застрашујуће мисли је оптерећују - наведено је у опису радње књиге.

Овај графички роман, који је брзо стекао свјетску популарност, говори о одговорном односу према менталном здрављу, о важности комуникације с родитељима и пријатељима, о повјерењу у психотерапијске процесе и о пресудном значају правовремене реакције околине. Рејнин проблем јесте специфичан, али њена прича је универзална, јер говори о страховима и о храбрости која прати наше напоре да се суочимо с њима.

- Инспирација за “Храброст” били су стварни људи, стварна терапија и стварне успомене из мог четвртог и петог разреда. Прилагодила сам само неке детаље да бисте лакше могли пратити причу. Анксиозност и болови у стомаку муче ме од дјетињства. Није ми било лако, али с временом је постало боље, јер сам научила да живим с тим - рекла је Телгемајерова.

 “Храброст” говори о периоду пубертета који је свакако скопчан с бројним тешкоћама, али када се у све укључи и суочавање са специфичним менталним проблемом, страхом од повраћања, као и анксиозношћу која увијек прати овај страх, одрастање постаје још компликованије. Тешкоће и бриге с којима се суочава главна јунакиња, страх од исмијавања, страх од јавног наступа, од губитка пријатеља, од пубертетских промјена, и на крају, страх од повраћања, у причи су повезане са страхом од губитка контроле. Иако наизглед свакодневне и не толико драматичне, ауторка ове појаве третира са озбиљношћу, разумијевањем и емпатијом, док хумористичан тон, изражен кроз текст и слику, даје причи доминантне ноте њежности и оптимизма. Превод је дјело Марије Илић.

Ауторка

Рејна Телгемајер вишеструка је добитница престижне “Ајзнерове” награде за стрип. Написала је “Осмијех” и “Сестре”, графичке мемоаре о свом дјетињству, као и “Духове” и “Драму”. Адаптирала је и илустровала четири графичка романа у оквиру серијала “Клуб бебиситерки”. Њена дјела била су на листи бестселера “Њујорк тајмса”. У припреми су још два графичка романа ове ауторке које ће објавити “Креативни центар” “Осмијех” и “Клуб бебиситерки” (према истоименом роману Ен М. Мартин).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана