Графички дизајн на плакату

Александра Маџар
Графички дизајн на плакату

Бањалука - Изложба плаката "Академска комуникациона пракса", аутора професора Мирослава А. Мушића са Академије уметности из Новог Сада, отворена је у Банском двору Културном центру.

Ова поставка обухвата студентске радове који су настајали као потреба различитих компанија, а резултат је сарадње Академије умјетности у Бањалуци са Академијом уметности у Новом Саду.

Посјетиоци имају прилику да виде идејна рјешења студената графичког дизајна из Новог Сада који су креативним идејама показали спремност да дјелују на тржишту у области дизајна.

- Битно је да на примјеру ове изложбе укажемо на значај едуковања и ангажовања кадрова у области графичког дизајна за потребе привредних субјеката и у РС - рекао је професор са бањалучке Академије умјетности др Горан Јанковић.

Нагласио је да катедра за графички дизајн на новосадској Академији постоји већ 25 година, те да је ово изузетна подршка за бањалучку катедру која је отворена прије шест мјесеци.

- Наша катедра већ успјешно сарађује са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске. Они су препознали могућност и креативни потенцијал наше академије у реализацији кампања за подизање свијести учесника у саобраћају на територији РС - казао је Јанковић.

Сарадњу са колегама из Новог Сада сматра значајном из много разлога, а прије свега због размјене искуства професора и студената која утичу на нове креативне погледе.

Аутор изложбе Мирослав А. Мушић, који је у овој врсти умјетности близу четрдесет година, објаснио је да поставка показује како су виртуелни задаци његових студената постали стварни и доказали њихове способности.

- Желео сам да пред њих ставим пројекат који ће им омогућити да прекораче имагинарну линију, која често указује на начине помоћу којих је могуће остварити пројекте у пракси. Такви програми омогућавају младима да се ослободе првог стваралачког страха - објаснио је Мушић.

Исти циљ

Срећан што публика у Бањалуци има прилику да види резултате његових студената, професор из Новог Сада Мирослав А. Мушић нагласио је да ова сарадња на обострано задовољство има исти циљ.

- Преносимо део знања и креативности на младе људе које ћемо оспособити да ефикасно решавају свакодневне пословне проблеме у простору у којем годинама живимо - казао је Мушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана