Графичка новела “Асфалт блуз” објављена на српском језику: Љубавна прича у доба дистопије

Бранислав Предојевић
Графичка новела “Асфалт блуз” објављена на српском језику: Љубавна прича у доба дистопије

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Дарквуд”, објавила је на српском језику графички роман “Асфалт блуз”, француског стрип умјетника Жауена Салане.

Оригинално је ова графичка новела објављена код француског издавача “Хуманоиди” 2021. године уз одличне реакције критике и публике, освојивши бројна признања у свијету девете умјетности

Ријеч је о футуристичкој причи о љубавном разочарењу смјештеној у ране 2030, у свијету суоченом са горућим еколошким питањима. По ријечима Фредерика Потета из листа “Ле Монд”, који је овај стрип изабрао за издање године 2021, “Асфалт блуз” више заводи сликом него сценаријом.

- Графички роман “Асфалт блуз” је више од сценарија, прилично класичног, заводи својом графиком у овом обимном албуму. Кадрирање, резање, свјетло, боје, све је савршена кинематографија - рекао је Потет.

Иако је основа приче сентиментална веза двоје љубавника у различитом периоду њихових живота, кроз њу се преламају бројни горући проблеми модерног свијета - екологија, класне разлике и вјештачка интелигенција.

- Година је 2038. Прошло је тринаест година откако се Нинина и Микова младалачка романса завршила. Сада су на прагу средњих година и великих животних раскршћа. Нина губи страст према послу и живи с моћним и љубоморним човјеком, а Мик покушава да превазиђе посљедице властите тешке прошлости и одлучује се на драстичне мјере како би супрузи обезбиједио бољи живот. Двоје бивших љубавника нису ни свјесни да им се животи преплићу на сваком кораку док се обоје на свој начин боре са свијетом нама блиске сутрашњице. То је блистав свијет високе технологије у којем нас вјештачка интелигенција услужује, а сваки уређај препознаје, и у којем нас гигантске корпорације трују уз подршку корумпиране власти. То је свијет у којем ће јунаци ове футуристичке драме покушати да пронађу одговоре на животна питања које технологија не може да пружи - пише у најави издавача.

Сам аутор, који је до овог стрипа био познат као цртач хваљених научнофантастичних серијала “Нова”, “Вјечни” и “Елекбој”, у овај пројекат се интезивно бацио током периода пандемије, желећи да исприча љубавну причу о пару који прекида везу, али се по његовим ријечима идеја неочекивано проширила у неколико занимљивих праваца.

- У почетку сам се ослањао само на један пар, Нину и Мика, али брзо сам схватио да су ми потребни и други протагонисти. Осјетио сам важност тренутне друштвене позадине, која одјекује кроз екологију, енергетске проблеме, класне борбе, луди капитализам. Одлучио сам да ће се прича одвијати у блиској будућности, са прилично актуелним темама, што ми је пружило прилику да радим у помало авангардном графичком приступу - рекао је он.

Иако, како он то наглашава, није политички ангажован, кроз свој је роман преломио горуће теме модерног свијета које га јако брину.

- Политика ме баш и не занима. Видим да се годинама ништа не мијења, осим да је друштвена подјела све очигледнија. Никада се нисам осјећао у одређеној друштвеној класи, прилично сам скромног поријекла, а данас живим буржоаски. Оно што ме брине јесте екологија или неконтролисан развој технологије и огроман утицај похлепе капитализма на судбину планете на којој подижем своју дјецу - рекао је умјетник.

“Дарквудово” издање, објављено у оквиру њихове библиотеке “Траг”, има 208 страна у боји у тврдом повезу.

Филм

Салана у овом стрипу бриљира графички, извлачећи максимум из приче кроз оштре контрасте боја, експериментално кадрирање, игру сјенки и свјетла, контраст планова, на трагу филмских утицаја, које он крије.

- Имам кинематографски, готово фотографски приступ слици. То је мјешавина мојих референци, мог професионалног искуства сторбордера у маркетингу и моје визуалне културе. Као кинематографске референце видим утицаје Стенлија Кјубрика, Дејвида Линча, Ридлија Скота, Денија Вилнева, Мајкла Мена и Виндинга Рефна - рекао је умјетник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана