Градски одбор требињске Просвјете: Институт за српски језик и књижевност нови циљ

Р. Ми.
Градски одбор требињске Просвјете: Институт за српски језик и књижевност нови циљ

Требиње - Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Требиње жели да формира институт за српски језик и књижевност. За то, како кажу, мора да постоји новац, јер национално биће народа једино се чува језиком.

- Наши преци су, а то не смијемо никада да заборавимо, кроз вијекове чували најљепше и најмудрије и ријечи и поруке, сабирајући у снопове, као радан домаћин љетину, оно што је најљепше и што је непролазно и вјечно у умности нашег народа. Данас, када као народ тражимо којекакво уточиште и сигуран заклон од разних непогода, више је него сигурно да можемо и да ћемо спас наћи у култури у језику - рекао је секретар требињске "Просвјете" Рајко Танасијевић.

Подсјетио је да је Градски одбор "Просвјете" у Требињу протеклих неколико година правио значајне кораке да ово друштво врати на сам врх требињске пирамиде културе, гдје му је, како тврде посланици културе у Херцеговини и мјесто.

- Једноставно речено, "Просвјета" се мора оспособити за дјеловање, улогу и утицај у српском народу примјерен потребама, условима и могућностима почетка 21. вијека. Слика "Просвјете" у Требињу је таква да она у складу са црквом и школом покушава да његује смјерност насупрот гордости, дарежљивост насупрот среброљубља, чистоту моралну насупрот разврату, човјекољубље насупрот зависти, уздржљивост насупрот неумјерености, кроткост насупрот гњеву, ревност у вјери и молитви насупрот очајању у лијености и немарности према свом вјечном спасењу - прича Танасијевић.

Нагласио је да ће наставити корацима којима су почели, те да ће, како је у протеклом периоду било, сваке седмице организовати неки културни садржај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана