Градишка: Одржана академија Ћопићеве збиље и тајанства свјетла и таме

Срна
Градишка: Одржана академија Ћопићеве збиље и тајанства свјетла и таме

Градишка - Свечана академија "Ћопићеве збиље и тајанства свјетла и таме" поводом десет година постојања Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, одржана је вечерас у Културном центру Градишка.

Директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић рекао је да ова установа жели да значајан јубилеј обиљежи у десет градова Републике Српске са десет програма у којима ће промовисати стваралаштво слијепих и слабовидих лица.


Радиновић је навео да је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица основана одлуком Владе Републике Српске 13. јула 2006. године с циљем општег образовања, информисања и испуњавања културних потреба слијепих и слабовидих лица, те развоја библиотечке дјелатности.

Он је навео да ова установа има око 600 корисника и да није важан број лица већ образовање и приступ информацијама и култури у складу са Међународном конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом и Законом о библиотечкој дјелатности.

"У протеклих десет година изњедрили смо велики број студената, обезбиједили уџбенике за основно и средње школовање, запослили неколико лица која су завршила факултете", рекао је Радиновић и позвао ђаке и студенте да се јаве у библиотеку и покушају да заједно осмишљавају садржаје и промовишу образовање.

Радиновић је рекао да је Специјална библиотека са Културним центром Градишка потписала споразум и да је вечерашња манифестација почетак будуће пословно-техничке сарадње.

Програм се састојао из четири различита жанра са јединственом поруком љубави и живота.

Књижевница Борка Тадић извела је монодраму у знаку бијелог штапа из збирке прозе "Збиље и тајанства".

Она је рекла да се књижевношћу бави од дјетињства, да пуно чита и користи услуге како Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске тако и других библиотека.

У програму су учествовали и добитник друге награде на књижевном конкурсу Специјалне библиотеке Божидар Дринић, глумац и извршни директор театра "Сцена" Нови Град Срећко Марчета и изворна група Градске организације слијепих Бањалука.

Наредну свечану академију Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске приредиће у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана