Градишка: Одржан концерт Пресбургер Клецмер бенда

Срна
Градишка: Одржан концерт Пресбургер Клецмер бенда

Градишка - У Културном центру у Градишци вечерас је одржан концерт јеврејског оркестра "Пресбургер Клецмер бенд" из Братиславе који изводи претежно традиционалну јеврејску музику, али кроз пројекте са музичарима широм свијета свира и друге музичке жанрове.

Осим јеврејске, градишка публика имала је прилику да чује и балканску музику коју је аранжирао и прилагодио овом музичком саставу музичар из Градишке Мирослав Вуковић.


Виолиниста "Пресбургер Клецмер бенда" Андреј Вернер рекао је да су се чланови овог бенда са Вуковићем упознали док су заједно студирали на музичкој академији у Братислави.

"Завољели смо балканску музику и када је Вуковић завршио музичку академију договорили смо сарадњу и заједно снимили ЦД са балаканском музиком. Планирамо да наставимо сарадњу, турнеју следеће године и пуно концерата", истакао је Варнер.

Он је навео да бенд има седам чланова, међу којима је и његова супруга Снежана која је родом из Србије, и да годишње имају око 100 концерата широм Европе и свијета.

Снежана Јовић Вернер, које је завршила музичку академију на одсјеку за хармонику са Мирославом Вуковићем, истакла је да је "Пресбургер Клецмер бенд" наступао у Градишци и прије пет године и да је ријеткост да су гостовали два пута у једном граду ван Словачке.

Вуковић је навео да је 2013. године заједно са Мерлином Шепардом из Енглеске, познатим кларинетистом за јеврејску традиционалну Клецмер музику, урадио ЦД за "Пресбургер Клецмер бенд" који носи назив "Плеши са мном", који је у Словачкој проглашен те године за најбољи ЦД свјетске музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана