Градишка: Аплаузи за најљепше оперске арије

Милан Вујић
Градишка: Аплаузи за најљепше оперске арије

Градишка - У Културном центру Градишка у четвртак увече је одржан концерт најљепших арија под називом "У сусрет опери" у извођењу чланова Удружења оперских пјевача "Фигаро" из Бањалуке.

Иако многи кажу да оперска музика није толико популарна, наступ младих оперских пјевача одушевио је градишку публику, која је своје задовољство исказивала громогласним аплаузима.

Сјајни гласови предвођени клавирском пратњом публику су својом музичком причом одвели на путовање кроз разне епохе композитора, односно њихових дјела која су изводили на концерту.

Публика је имала прилику да ужива у неким од најљепших дјела оперске умјетности, између осталих, у добро познатим дјелима Офенбаха, Хендла, Моцарта, Вердија, Бизеа, Пучинија, те дјелима неколико домаћих композитора.

Тенор Владо Данић каже да су били увјерени да постоји публика која воли ову врсту умјетности, а након успјешног наступа у Бањалуци то се и обистинило.

- Одлучили смо да на овај начин покренемо и овај сегмент музичке умјетности, јер мислимо да треба да постоји, односно да се његује кроз концерте. Људи су некад посјећивали манифестације које нису ни вољели, јер се само то нудило, док је данас сасвим другачија ситуација. Имамо широку понуду разних музичких репертоара, што значи да се културни живот у Српској развија - истакао је Данић.

Он је навео да млади у прилично великом броју посјећују концерте умјетничке музике, што га нарочито радује.

- До сада смо били у Бањалуци, Приједору, Прњавору и Сарајеву и био је завидан одзив публике, што говори да публика воли оперу, али до сада нису имали прилику да је слушају на овим просторима - нагласио је Данић.

У Удружењу оперских пјевача "Фигаро" кажу да је најбитније да су њихова очекивања испуњена, а што је најважније, да их је публика подржала, што им даје снагу да наставе даље са радом.

- Нама је драго што су нас људи подржали и на овај начин постављамо неке темеље за стварање будуће оперске сцене у Бањалуци и РС. Гдје год дођемо, публика нас заиста подржава, што је најважније, јер је то велики подстрек да наставимо даље и да покушамо у свим градовима Српске да афирмишемо оперску музику - рекла је сопран Албина Смајловић.

Она је истакла да је сврха њиховог дјеловања да окупе поштоваоце ове врсте музичке умјетности, те да сарађују са сличним музичким правцима јер је публика заинтересована за оперску музику на нашим просторима.

Млади умјетници кажу да ће дати све од себе да наставе са одржавањем концерата широм БиХ с циљем афирмације умјетничке музике и децентрализације културе, а већ на јесен планирају да одрже неколико концерата и у Србији.

Удружење

Удружење пјевача оперске музике "Фигаро" основало је неколико ентузијаста, соло пјевача и пијаниста са жељом да концертима и представама, те сарадњом са свим осталим колегама музичарима, режисерима, глумцима и плесачима направе мјесто за оперску умјетност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана