Град обојен музичким нотама

Цвија Мркоњић
Град обојен музичким нотама

Бањалука - Свјетски дан музике, који се обиљежава широм свијета, и у Бањалуци је био обојен музичким нотама и прослављен бројним наступима извођача разних жанрова. У граду на Врбасу 21. јун обиљежава се пету годину заредом.

У организацији Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошког друштва Републике Српске, у Господској улици, испред зграде Градске управе, био је приређен богат програм, а публика је уживала у наступима од 18 до 23 часа.

Обиљежавање Свјетског дана музике почело је од 11 часова у суботу у једној од бањалучких пословница Хипо Алпе Адрија банке, наступом катедри за етномузикологију и музичку теорију и педагогију Академије умјетности.

У центру града публика је имала прилику да чује и види катедре за клавир, гитару, камерну музику, те за соло пјевање и камерни хор "А prima vista" Академије умјетности. Наступили су и полазници Музичке школе "Владо Милошевић", а програм су увеличали и спортско удружење "Capoeira Бањалука", Војни оркестар Оружаних снага БиХ, дуо Сунчица Тркуља и Марија Пилиповић, дуо Лидија Пајић и Сњежана Поповић-Вулета, као и "Bandenon Square".

Професор Академије умјетности Саша Павловић је истакао да је важно да Бањалука буде препозната као један од великих центара у којима квалитетна музика има значајно мјесто, али да, нажалост, ова врста умјетности не добија признање које јој с правом припада.

- Потребно је стварати конкретну музичку сцену, подстицати и подржавати квалитетне музичке ствараоце и извођаче, музичке фестивале и манифестације. Треба јавно критиковати лоша извођења, а када то постигнемо, и ми ћемо бити равноправни на светској музичкој сцени - казао је Павловић.

Додао је да се на музичкој сцени Српске могу пронаћи скоро сви музички жанрови који су актуелни и у свијету, али је различит однос друштва према ствараоцима и извођачима, те се поставља питање како "преживјети" са одређеним музичким трендом на нашим просторима.

Члан спортског удружења "Capoeira Бањалука" Славица Реповић је рекла да су се окупили лијепим поводом и да им је драго и част што су дио обиљежавања Свјетског дана музике.

- То је један од ријетких догађаја када се у граду могу чути најљепши звуци. Ми смо се публици представили бразилском борилачком вјештином цапоеира, која у себи садржи музику и има своје специфичне инструменте - рекла је Реповићева.

Ученица Музичке школе "Владо Милошевић" Ђорђе Лепир наступио је са колегиницом Марином Гајић и казала да је срећна што се 21. јун обиљежава у њеном граду, те да сличне догађаје треба чешће организовати.

Историја

На приједлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга 1997. године Европском повељом о празнику музике установљен је Свјетски дан музике. Он је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, широм Француске прославља музиком, а потписнице ове повеље биле су Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска. Данас у обиљежавању Свјетског дана музике учествује више од стотину земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана