Гостовање Народног позоришта РС у Опери и театру Мадленианум: Пуне сале и аплаузи доказ квалитета

Александра Маџар
Гостовање Народног позоришта РС у Опери и театру Мадленианум: Пуне сале и аплаузи доказ квалитета

Београд - Пуне сале, одличне реакције и коментари публике и стручне јавности, понос и срећа у очима и на лицима глумаца из Бањалуке, потврда су ономе, што и они сами осјећају, гостовањем на сцени Опере и театра "Мадленианум" у Београду, Народно позориште РС и културу Српске представили су у најбољем свјетлу.

На ово позоришно путовање у Београд су отпутовали 10. јуна, а у Бањалуку се враћају сутра. У телефонском разговору за "Глас Српске" директор и глумци подијелили су утиске и описали реакције публике, за које су се сви сложили да су изванредне.

У петак и суботу пред захтјевном београдском публиком извели су комад "Отац и син (Дечја посла)" Небојше Ромчевића коју је режирао Никола Пејаковић. Снагу невербалног позоришног израза показали су у недјељу када су извели дјело аустријског књижевника Петера Хандкеа, "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима" у режији Младена Матерића. Овај комад требало је да буде изведен и синоћ.

- Показали смо значајан дио онога што Народно позориште РС ради. Велики број важних гостију из свијета културе, информисања и политике, као и грађани Београда били су присутни.  Према њиховим реакцијама и оном што су нам рекли можемо бити изузетно задовољни.  Искористили смо прилику и добру вољу госпође Мадлене Цептер, оснивача ове институције која је све вријеме са нама и од срца нам пружа подршку - рекао је директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић.

Исто мишљење дијели глумац и умјетнички директор театра Александар Стојковић Пикси који, како каже са нестрпљењем ишчекује вечерашње извођење комада "Синови умиру први" Мате Матишића у режији Марка Мисирче који је у посљедњи мјесец имао врло успјешан фестивалски живот у који су се уписале значајна награде.

- Осим тога, морам да изразим огромну захвалност госпођи Цептер без чије помоћи не би било овог значајног гостовања за наше позориште, а и за културу Српске - додао је он.

Да су сале биле пуне и да је пријем код публике био одличан потврдио је и глумац Љубиша Савановић који је овај одлазак у Београд, такође издвојио као веома значајно, те да су представе које су извели веома добро одабране.

"Синови умиру први"

Комад Мате Матишића који је оживио Марко Мисирача, "Синови умиру први" вечерас ће спустити завјесу на ово гостовање. Овим извођењем биће завршен круг приказивања разноврсне продукције националног театара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана