Гостовање Кинотеке у Српцу и Дервенти

Агенције
Гостовање Кинотеке у Српцу и Дервенти

Источно Сарајево - Кинотека Републике Српске гостоваће сутра у Српцу, а у четвртак, 16. маја, у Дервенти са програмом “Филмотека” који је посвећен филмској заоставштини српског продуцента Ђорђа Ђоке Богдановића, пренијеле су агенције.

Богдановић је током Другог балканског и уочи Првог свјетског рата био продуцент око тридесетак документарних филмова од изузетне вриједности за српску филмску баштину, саопштено је из Кинотеке.

Програм у Српцу, који почиње у 12.45 часова, биће одржан у Центру за културу као својеврстан филмски час за средњошколце и ученике виших разреда основне школе током којег ће бити приказани Богдановићеви филмови из 1913. године.

Ријеч је о филмовима “Њ.В. престолонаследник Александар на Црном врху”, “Долазак Коњичког пука у Београд”, “Грамбергова болница”, “Њ.В. краљ Петар у Саборној цркви” и “Живот српске војске у логору на Бањици”.

Биће приказани и филмови “Велика пијаца”, “Долазак регрута”, “Заклетва регрута” и “Полагање темеља Богословији Св. Саве” из 1914. године.

Програм сличног садржаја биће реализован и у Дервенти у четвртак, 16. маја , у Центру за културу, са почетком у 20.00 часова.

Ђорђе Богдановић /1860-1914/, уз Светозара Боторића и браћу Савић, трећи је српски продуцент, који је српској филмској баштини оставио дјело од непроцјењиве вриједности.

Дигитална рестаурација ове вриједне филмске грађе урађена је 2012. године у Центру за дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке, која је власник ове вриједне филмске колекције.

Циљ овог програма, који се реализује уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Југословенске кинотеке, јесте упознавања публике са овом вриједном филмском заоставштином, као и указивање на значај чувања аудио-визуелне баштине као важног сегмента нашег културно-историјског идентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана