Горњи Рачник чека глумце из "Времена зла"

Srna
Горњи Рачник чека глумце из "Времена зла"

ЈАГОДИНА - После Вождовца и Таре, идуће седмице ће бити настављено снимање "Времена зла" по трилогији Добрице Ћосића у Горњем Рачнику код Јагодине, а у амбијенту и кући чатмари Аце Костића, која је изграђена пре 136 година.

Ту је, иначе, снимана и серија "Корени", а глумачка екипа, коју чине Жарко Лаушевић, Игор Ðорђевић, Небојша Дугалић, Горан Богдан, Нада Шаргин, Сергеј Трифуновић, Наташа Нинковић... стиже 26. и 27. августа. Два дана раније стиже њихова претходница, која треба да све припреми за снимање, изјавио је данас Тањугу сувласник куће Драган Глигоријевић.

Творац и извршни продуцент "Времена зла" је као и у "Коренима" продукцијска кућа Еyе то Еyе Горана Шусљака, а редитељ је Иван Живковић.

Кућа у којој ће се снимати преставља историју Србије и њеног села, површине је 130 квадрата, а огњиште је централни део куће око кога се окупљала породица, спремала храна... Има пространи доксат, славску собу са осликаним креветима... У пространом дворишту су бунар, остава за храну, кошеви за жито... а до куће се стиже дрвеним мостом преко речице.

Кућа је била власништво Аце Костића (1850-1931.) "првог и јединог ученог човека у том крају. Школу је похађао у Багрдану у коме је у Првом светско рату био комадант управе. Изграђена је, наводно, по замисли тадашњих италијанских архитеката", објаснио је Глигоријевић, коме је Костић чукундеда.

Горњи Рачник је од Јагодине удаљен 13 километара, налази се испод Црног врха и у њему живи око 50 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана