Горица Поповић: Звездарске звездице доносе музику и топлину

Александра Маџар
Горица Поповић: Звездарске звездице доносе музику и топлину

Бањалука - Публику не очекује велика филозофија театра, али сигурна сам да ће се добро забавити, од срца насмејати и осетити топлину неког другог света који нам се из ове перспективе чини пристојнији, лепши и осећајнији.

Овим ријечима за "Глас Српске" београдска глумица Горица Поповић описује представу "Звездарске звездице" коју је режирала, а чијим ће извођењем 26. марта почети "Дани комедије" у Бијељини.

Комад је ауторски пројекат Поповићеве, јер се у њему појављује као писац, редитељ, костимограф, сценограф и глумица. У "Звездарским звездицама" акцент је на музици, док је текст неопходно везивно ткиво. Заљубљеници у театар уживаће у старим и новим шлагерима, а поједине нумере популарна глумица је написала баш за овај комад.

- Често играмо ову представу и заиста уживамо на сцени. Имам пуно сачуваних нота и литературе из доба Бранислава Нушића. На бувљаку сам пронашла немачке часописе из 1890. године, ту су и наше "Илустрације", лист "Мода и ми" - казала је Поповићева.

Радња комада смјештена је у Београд 1935. године и прати пробу женског звездарског пјевачког друштва, чији су чланови београдске даме заљубљене у умјетност и музику.

- Оне организују приредбу за годишњицу свог друштва, а уз помоћ једног господина, у кога су све помало заљубљене, успевају да направе забаву са много песме и плеса - рекла је глумица.

Звездарско певачко друштво није постојало, али како каже, прије неколико година и сама је била становник Звездаре, па је пожељела да распјевану дружину смјести баш у тај крај.

- У оно доба није била никаква реткост да се оснивају разноразни хорови, па је на пример, при Трамвајској дирекцији постојало Певачко друштво "Никола Тесла" - додала је она.

Истиче да у њеној представи нема политике већ да се цијела прича бави односима међу члановима друштва и њиховим карактерима.

- Тако је једна од њих удовица која још оплакује мужа, друга непризната песникиња, а трећа домаћица која не признаје новотарије и моду, све под девизом: Прво муж, па тек онда руж! - нагласила је Поповићева.

Осим Горице Поповић, даме са Звездаре играју и Дара Џокић, Тања Бошковић, Катарина Гојковић, Јелица Сретеновић, Софија Јуричан. Улога диригента повјерена је Горану Султановићу, а секретар пјевачког друштва је Радомир Николић.

Када је ријеч о значају фестивала, нагласила је да су они јако битни и потребни културној сцени данашњице.

- Тужно је, али истинито, да у неким мањим срединама, публика има прилику да у културним садржајима ужива само током трајања неког фестивала. Зато са радошћу играм на таквим манифестацијама - каже Поповићева.

Нушић

 - Ово је комедија у стилу Бранислава Нушића. Он ми је велика инспирација. Имам и своју монодраму "Госпођа Милихброт" коју сам направила од његових прича. Премијера је била у "Модерној гаражи", а после сам је играла свуда редом, више од 160 пута - каже Горица Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана