Гордана Влајић: „Заистинскa бајкa“ учи дјецу о српској историји

Танјуг
Гордана Влајић: „Заистинскa бајкa“ учи дјецу о српској историји

БЕОГРАД- Књига „Заистинска српска бајка” у 33 приповијетке кроз нарацију бајки и илустрације учи дјецу о најзначајнијим личностима и догађајима српске историје, изјавила је данас списатељица Гордана Влајић.

Представљајући на сајму књига „Књига на Сајму, Сајам у срцу“ у Београду своју књигу у издању куће „Клет“, Влајић је рекла да су на њу утицали бајкописци Ханс Кристијан Андерсен и Браћа Грим, али и казивања игуманије Иларије Сфетеновић.

-Наша деца се не могу учити самопоштовању ако им то не аргументујемо традицијом и историјом, кроз најславније, најхрабрије и најдичније елементе. Деца, млади који су научени самопоштовању себе, свог народа и земље знаће да поштују друге - истакла је Влајић.

Према њеним ријечима, боравећи током бомбардовања 1999. године у Будимпешти, имала је снажну потребу да својој дјеци прије спавања уз уобичајене бајке казује приче о Србији.

Подстицај да напише књигу о српској историји дошло је касније кад ју је ћерка питала постоје ли одистинске српске принцезе, а потом и посјета цркви Покајници у истоименом манастору, подигнутој близу мјеста убиства вожда Карађорђа, гдје је чула упечатљива приповедање мати Иларије из српске прошлости.

Књигу о српској историји од Светог Саве до данас, Влајић је писала шест година настојећи да „кроз чињенично прецизне догађаје на забаван начин подучи децу“ о кнезу Милошу, Карађорђу, краљу Александру Карађорђевићу и другим личностима.

Влајић је истакла да је у приче, уз православне мотиве, убацила и ликове из словенске митолигије и легенде, са правим или новим именима, као што су Кучибаба, Штркља, Пчелица Бж, Грдна Грдоба или Лашко Непослушко.

„Заистинске српске бајке“ појавиле су се 2007. године у скромнијој штампи и опреми.

Влајић је истакла да тек ново издање из 2016. године, овај пут за „Клет“, обогаћено илустрацијама Владимира Сивцевича Волође, као и факсимилима новина, „изгледа како треба да изгледа као књига која треба да се преноси са колена на колено“.

-Волођа је урадио илустрације онако како сам и замишљала - дизнијевски раскошно и љупко, тако да ликови буду препознатљиви деци и кад одрасту - истакла је Влајић.

Према њеним ријечима, мисија, идеја и циљ „Заистинских српских бајки“ је да их „прочита што више деце и родитеља“, а значај књиге је најбоље оцијенио књижевник Љубивоје Ршумовић навевши да је то „замамни уџбеник историје”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана