Гордан Кичић за Глас Српске: Глумцима потребан озбиљан синдикат

Александра Глишић
Гордан Кичић за Глас Српске: Глумцима потребан озбиљан синдикат

Београд - Статус глумца зависи од нас самих. Морамо да се организујемо, да направимо озбиљан синдикат глумаца како бисмо тражили бољи квалитет живота и рада. Само када станемо једни иза других можемо да очекујемо нешто боље.

Ово је мишљење популарног српског глумца Гордана Кичића, који се на неколико пројеката показао и као успјешан продуцент.

Играјући више улога у неколико београдских позоришта, али и истовремено снимајући телевизијске пројекте, каже да му не остаје много времена да се жали него само да предузима конкретне кораке.

- Постоје разне правне ствари где глумце препознаје закон, када је реч о репризама и слично, али једини начин је да се заједничким снагама за то изборимо. То можемо ако се организујемо у синдикате па бисмо једино тако могли да делујемо - предлаже Кичић, који је широј публици добро познат по улогама у филмовима "Она воли Звезду", "Лавиринт", "Мала ноћна музика", "Кад порастем бићу кенгур"...

Са друге стране, Београђани га годинама гледају на позоришним даскама.

- Играм у позоришту скоро свако друго вече, а као члан Атељеа 212 имам представе од којих су неке дуже, а неке краће на репертоару. Реч је о комадима "Љубавно писмо", које траје већ 23 године, "Струјосек" и "Август округа Осинџ".

У Југословенском драмском позоришту играм "Издају". Постоји и мјузикл "Спамалот Монти Пајтон", који смо радили прошле године и са њим путујемо. Надам се да ћемо доћи и у Бањалуку - каже Кичић, који је у центру пажње и због улоге у новој серији Драгана Бјелогрлића.

Ријеч је о "Сенкама над Балканом" гдје тумачи лик тајкуна Алимпија Мирића.

- Играм човјека који је профитер тог времена. Нико се раније није бавио Београдом тридесетих година из овог угла. То је период процвата овог града, али и старе Југославије. Заиста занимљиво доба. Није остало превише нетакнутих зграда и објеката које бисмо користили, али са друге стране, то је и изазов - прича глумац уз напомену да је радња ове трилер серије врло занимљива.

Посебно задовољство представља му рад са Драганом Бјелогрлићем.

- Раније смо сарађивали као колеге и у његовој продукцији сам већ играо. Ово је, ипак, ново искуство за мене, јер је Бјела редитељ. Окупио је заиста фантастичну глумачку екипу, учествује у овом сјајном тексту и сигуран сам да ће се свидети људима - рекао је Кичић о новом пројекту.

У овој серији појавиће се и глумци из Републике Српске, а неке од сцена биће снимљене у Бањалуци.

- Регионалне продукције су логична ствар. Ко се буде одлучио да цео регион поново упосли око једног или више пројеката, урадиће праву ствар. На задовољство свих, ти филмови и серије ће бити гледани. То показују и примери филмова који су већ рађени на такав начин - указује глумац наводећи да је неопходно да глумци, редитељи и продуценти из бивших југословенских република сарађују.

Подсјећа да са позориштем много гостује широм региона, али и да су београдски театри домаћини бројним умјетницима који стиже управо са простора некадашње Југославије.

- Бјелогрлић је направио прави потез што је заиста укључио буквално глумце из Словеније, Републике Српске, Хрватске - истиче Кичић који се недавно вратио на мале екране захваљујући серији "Убице мог оца".

Не крије да му је изузетно драго што је дио глумачке екипе серије која је за кратко вријеме постала веома гледана.

- Народ је препознао тај чисти жанр и то је отворило врата за будуће сличне пројекте код нас. Дошло је време, истина са закашњењем од двадесетак година, да добијемо такве серије - примјећује глумац који тумачи лик адвоката сумњивог морала.

Иако га, као и његове колеге, сви познаници питају да им открије ко је убица у серији, он за све има спреман идентичан одговор.

- Мада и ја и остале колеге знамо идентитет убице, наравно да не смемо да то кажемо јавно - каже Кичић.

Као продуцент је направио успјех са серијом "Јагодићи".

- Нова сезона могла би се појавити за годину или две. Наравно, имамо написан заплет и прича би требало да се дешава током Другог свјетског рата. Биће веома узбудљиво видети све те ликове у вихору тог времена - најавио је Кичић.  

Признања

Гордан Кичић је за свој глумачки рад добио бројна признања. Међу њима су "Цар Константин" на Филмским сусретима у Нишу за улоге у филмовима "Чекај ме ја сигурно нећу доћи", "Турнеја", "Мала ноћна музика" и "Она воли Звезду". Добитник је и "Зорановог брка" на "Данима Зорана Радмиловића" у Зајечару, али и награде за глумачку бравуру на Фестивалу "Стеријино позорје" за улогу Вуфа у представи "Коса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана