Горану Брборићу из Фоче прво мјесто на литерарном конкурсу

Srna
Foto: srna

БАЊАЛУКА- Горан Брборић, ученик петог разреда Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, освојио је прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад о теми "Српска у срцу", који је организовало Представништво Републике Српске у Грчкој.

Брборић ће за награду заједно са породицом провести пет дана у Солуну.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић рекла је да Брборићев рад одликује рјечитост и емотивност.

"Оно што је суштински важно за овај конкурс је једна сјајна паралела традиције која сеже даље од историје, а на којој Српска суштински траје и трајаће", изјавила је Јовановићева Срни.

Она је напоменула да је одлука жирија била једногласна, те да је на конкурс стигло више од 100 радова из свих крајева Српске.

"У већини радова потенцирана су препознатљива обиљежја Републике Српске, као што су ријеке, планине, споменици, манастири, као и кључне тачке /новије/ српске историје, те су ђаци средњих школа и завршних разреда основних школа показали завидно знање историје и културе свог завичаја", рекла је Јовановићева.

Она је напоменула да је, осим прозних радова, на конкурс стигло низ успјешних поетских остварења.

"Сматрајући да је конкурс својим квалитетом и одзивом испунио своја очекивања, Представништво Републике Српске у Грчкој је одлучило да награди све учеснике објављивањем свих радова у пригодној публикацији која ће бити свједочанство талента и вриједности које Република Српска гаји", истакла је Јовановићева.

У најужи круг изабрани су радови Анастасије Берић, Анастасије Томић, Анђеле Савић, Андрее Ђукић, Данијела Миљатовића, Ђорђа Ковачевића, Драгане Делић, Горана Брборића, Марије Јоргић, Милице Боровчанин, Милице Макитан, Огњена Бошковића и Страхиње Продановића.

Представништво Републике Српске у Грчкој конкурс за најбољи литерарни рад о теми "Српска у срцу" организовало је поводом прославе 30 година од настанка Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана