Горан Јанковић Вјечна инспирација Божанствене комедије

Мирна Пијетловић
Горан Јанковић Вјечна инспирација Божанствене комедије

Републици Српској недостаје галеријска сцена у смислу да галеристи на одређени начин обезбјеђују презентације, промоције и брину се о умјетницима. Тако да наши умјетници једноставно морају бити сами своји менаџери како би презентовали умјетност. А то је прилично тешко.

Рекао је ово за "Глас Српске" академски сликар Горан Јанковић, који ће свој циклус слика "Дантерос" ускоро да представи у престоници италијанске културе - у Риму.

- Чињеница је да живимо у виртуелној реалности, што значи да се слика враћа на велика звона. Али та виртуелност је толико комерцијализована да на неки начин гуши реалну перцепцију умјетности. Подржавам виртуелне обиласке музеја, али ништа се не може мјерити када уживо погледате дјела великих умјетника и кад пред собом имате једног Пикаса, Кандинског, Рубенса... - рекао је Јанковић.

* ГЛАС: Ваша изложба из циклуса "Дантерос" биће приказана у Риму, 15. јуна, поводом 150 година обиљежавања италијанске државе. Можете ли нам рећи нешто више о томе?

ЈАНКОВИЋ: Циклус слика "Дантерос", који је премијерно приказан 2006. године у Бањалуци, на моју велику част, биће представљен италијанској публици у Риму. Позив да представим своје слике добио сам од амбасадора Ботаија, предсједника Друштва "Данте Алигијери" у њиховом сједишту у Риму, у Палати Фиренца, у којој је некада живио и стварао Каравађо. Велику захвалност за овај позив дугујем амбасадору БиХ у Риму Бранку Кесићу, који је преузео покровитељство над овом изложбом и омогућио да своје слике представим италијанској јавности. Биће изложено 20 мојих радова, а изложба ће трајати 14 дана. Мислим да је ова изложба достигла свој врхунац, јер ће се приказати у центру италијанске умјетности, у Риму.

* ГЛАС: Будући да сте излагали у многим градовима у иностранству, можете ли упоредити нашу и инострану ликовну сцену? Колико наши млади умјетници имају прилике да се представе иностраној публици?

ЈАНКОВИЋ: На западу постоје одређени механизми, традиција и институције културе које се баве професионално културним дешавањима, наравно уз неизбјежну подршку државе. С друге стране, чињеница је да су наше могућности овдје ограничене. За искорак у иностранство потребна је подршка надлежних институција, коју често немамо. Али опет, можемо навести лијеп примјер нашег умјетника Младена Миљановића, који је властитим трудом и залагањем, наравно уз подршку одређених институција, успио да излаже у Бечу и Берлину. Оно што је битно јесте то да се млади људи, без обзира на све, труде да реализују квалитетне пројекте, да се ангажују око њихове промоције и сами покушају да обезбиједе одређени вид подршке. Ипак мислим да временом одређени квалитет сигурно долази до изражаја, јер сматрам да наши умјетници то посједују и да ће бити препознати од галериста у западним земљама.

* ГЛАС: Да ли се ликовна умјетност код нас довољно цијени и популаризује на прави начин?

ЈАНКОВИЋ: Мислим да је у посљедњих неколико година направљен велики искорак у том смислу, захваљујући самој Академији умјетности, као и институцијама у граду. Драго ми је да се поред Музеја савремене умјетности Републике Српске, Банског двора, LTG галерије и још неких галерија, изложбе организују и у Дјечијем и Народном позоришту Републике Српске. Постоји још простора у граду гдје се могу организовати изложбе "малих" умјетника, али на томе још увијек треба доста да се ради. Поменуо бих и пројекат групе "Проток", који на добар начин раде на афирмацији ликовне умјетности, не само у БиХ, него и у региону. Квалитета имамо, само још требамо да се потрудимо да га на прави начин промовишемо и популаришемо, уз незаобилазну подршку града и надлежних институција.

* ГЛАС: Радите ли на неком новом циклусу и када можемо очекивати Вашу сљедећу изложбу у Бањалуци?

ЈАНКОВИЋ: Тренутно радим на једном новом циклусу слика и на јесен, у новембру, требало би да организујем и изложбу. Ријеч је о циклусу цртежа и графика назива "Инферно", гдје преиспитујем одређена унутрашња сукобљавања у човјековој природи.

"Дантерос"

* ГЛАС: Како је настао циклус слика "Дантерос", шта Вас је инспирисало?

ЈАНКОВИЋ: Овај циклус је инспирисан Дантеовом "Божанственом комедијом", која је по мени један мозаик, енциклопедија лијепих животних слика које је Данте на тако савршен начин описао. Она представља вјечиту инспирацију, не само мени, него и другим великим умјетницима, као што су били Салвадор Дали, Густав Доре, наш Величковић и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана