Горан Гаврић: Поезија као насушна потреба

Мирна Пијетловић
Горан Гаврић: Поезија као насушна потреба

Бањалука - Награда "Стражилово" додјељује се још од 1973. године и она носи посебну тежину. Као њен добитник јако сам поносан, јер она представља потврду мог пјесничког талента и доказ да ово што радим има своју вриједност и смисао.

Рекао је ово за "Глас Српске" млади књижевник Горан Гаврић из Бањалуке, добитник специјалне награде "Стражилово" за збирку пјесама "Тунел", а која се додјељује у категорији за најбољу прву самосталну књигу пјесама младих аутора у организацији "Бранковог кола" из Сремских Карловаца.

- Награђена збирка "Тунел" представља моју личну исповијест. Поезија је моја насушна потреба. Добар дио пјесама био ми је тежак крст на леђима. Пјевам о сопственој амбиваленцији, склоности ка гријеху, затим о неправди и друштвено-политичким нуспојавама, као и о незаобилазној љубавној тематици - казао је Гаврић.

Како је појаснио, сам назив збирке има својеврсну симболику, читалац би, на неки начин, могао да стекне утисак да се налази у тунелу и да путује од мрака ка свјетлости. Пјесме су писане у слободном и везаном стиху.

Бранко Радичевић је био романтичар и велики пјесник, а његове пјесме и даље живе са нама. Иако је Радичевић јако рано, због болести, отишао на онај свијет, оставио је трајан печат у српској поезији и култури, и то довољно говори да се ради о ријетком и непоновљивом феномену. "Бранково коло" његује и чува успомену на овог великана.

- "Кад млидијах умрети" и данас знам напамет, а учио сам је у школским клупама. Бранко је волио живот, о њему је и пјевао, а ја, као млади боемски пјесник, трудим се да о истом пјевам на свој начин, да како добра тако и лоша искуства на аутентичан начин претачем у пјесму. Тако се ослобађам и окрепљујем душу. Тај моменат благостања послије написане пјесме је неисказив и ничим материјалним се не да надомјестити - појашњава Гаврић.

Његова поезија наћи ће се и у "Панорами поезије" која ће бити приређена поводом објављене стоте пјесничке књиге у "Бранковом колу".

- За мене је велики успјех тај да сам успио своје пјесме ставити међу корице. Награда "Стражилово" и чин уврштавања моје поетике у поменутој панорами за мене је велико изненађење, али и обавеза. Наиме, то значи да требам наставити са пјевањем (писањем) и усавршавањем свог талента како бих нашао свој пут и опстао на савременој пјесничкој сцени. То би уједно и била порука младим ствараоцима - да уз таленат, који је пресудан за стварање поезије, наставе да се усавршавају и изграђују - закључио је Горан Гаврић.

Захвалност

- Велику захвалност дугујем људима из културне институције "Бранково коло" који су ме подржали и пружили ми шансу да будем дио приче која се одржава почетком септембра у Сремским Карловцима, Новом Саду и на Стражилову - рекао је Горан Гаврић.

Награда свим овогодишњим лауреатима "Стражилова" биће додијељена 7. септембра у 11 часова на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу у оквиру 42. Бранковог кола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана