Горан Дамјанац у сусрет премијери у Дјечијем позоришту РС: Кочоперитис представа са пјевањем и штуцањем

Разговарала: Александра Маџар
Горан Дамјанац у сусрет премијери у Дјечијем позоришту РС: Кочоперитис представа са пјевањем и штуцањем

Бањалука - Комад "Кочоперитис" је прича о пубертету. О оном бурном периоду живота када се дешавају велике промјене. Ту причу приповиједа наша тринаестогодишња јунакиња, која спознаје свијет на други начин, а за коју породица и друштво не проналази много разумијевања. Поред те главне теме, ово је и прича о позоришту, о позоришној проби.

Тако да ће млада публика понешто научити о процесу стварања једне представе, о томе шта је позориште и како оно функционише.

Испричао је ово у интервју за "Глас Српске" редитељ Горан Дамјанац, који од јуна у Дјечијем позоришту Републике Српске ради на представи за тинејџере "Кочоперитис" по тексту Љубице Остојић. Резултате рада редитеља и креативне екипе публика ће имати прилику да види сутра увече у 19 часова, а у сали магије и снова очекује их пјесма, плес, смијех, али и важне поруке које остају у ваздуху послије сваког позоришног комада. Музику за представу, у којем глумица Смиљана Маринковић тумачи насловну улогу, потписује Алберт Савић, рад на сценографији повјерен је Берини Шушчевић, костиме је осмислила Јелена Савић, а глумица Слађана Зрнић покрете на сцени уобличила је у кореографију.

* ГЛАС: Ово је Ваша прва режија у Дјечијем позоришту РС. Шта је највећи изазов у поставци комада за најмлађе? Шта Вас је водило током рада и на шта сте највише обраћали пажњу када су редитељски потези у питању?

ДАМЈАНАЦ: Ово није први пут да радим представу за младе, али јесте моја прва режија у Дјечијем позоришту РС и било би ми задовољство да се наша сарадња настави и на будућим представама. Увијек је велики изазов правити представу за дјецу која су идеал позоришног гледаоца, јер су немилосрдно искрена. У овом случају ради се о представи за старије основце, средњошколце и њихове родитеље. Пажњу сам усмјерио на начин да све проблеме пубертета из драмског предлошка што боље приближим млађим гледаоцима, а да у форми то буде врло прецизно прилагођено њиховом узрасту, то јест да им буде занимљиво. Због тога је ово - представа са пјевањем и штуцањем, како смо је интерно прозвали, у којој има доста покрета, гега, плеса и пјевања, и са ауторском музиком различитих жанрова као што су реп, р'н'р и реге. Зато ми је жеља да поред тинејџера, ову представу заволе и родитељи.

* ГЛАС: Кога овај пут гледамо на даскама Дјечијег позоришта РС? Каква је била сарадња и јесу ли глумци одговорили на Ваше редитељске "задатке"?

ДАМЈАНАЦ: У нашем послу десе се понекад срећне околности за које кажете да су се "све коцкице посложиле". Имам осјећај да се то десило у раду на "Кочоперитису". Прије свега, била ми је част да добијем позив из куће чије је име уписано на позоришној мапи Европе, са глумачким ансамблом којег, поред осталог, карактерише одлична глумачка кондиција, велике занатске могућности и изражен тимски дух. Као гошћа, главну улогу тумачи млада глумица Смиљана Маринковић, која је врло одговорно приступила свом задатку и још једном оправдала повјерење Дјечијег позоришта. Затим, ту је и креативни тим, без којег ова представа не би имала свој садашњи облик. Ту, прије свега, мислим на глумицу Слађану Зрнић, задужену за сценски покрет, композитора Алберта Б. Савића и драматурге Марија Ћулума и Милана Гајића. Њихов креативни ангажман далеко превазилази опис њиховог посла и залази у оно што дефинишемо као - ауторско. Сценографкиња Берина Шушчевић, костимографкиња Јелена Савић и дизајнерка плаката Нина Нинковић дале су представи аутентичан визуелни идентитет, а сараднице за знаковни језик и урбханизе Данијела Перишић и Аида Звиркић су са пуно љубави подијелиле са нама понешто од свога знања. И, како сам пред собом имао толико занатске вјештине, знања и креативне енергије, онда је мој редитељски задатак био да сав тај потенцијал преточим у јединствен сценски облик.

* ГЛАС: Као неко ко припада свијету умјетности и као позоришни радник, педагог, колико је одрастање уз позориште, поготово данас, неопходно?

ДАМЈАНАЦ: Није неопходно. Без позоришта се, наравно, може и одрасти и живјети. Али, када се руше дјечја игралишта у градовима са све више аутомобила, а све мање паркова, у доба гаџета и технологије, у епохи кича, позориште треба да буде оаза непосредног људског сусрета, мјесто гдје се питања постављају из другачијег угла, и зашто не - мјесто доброг укуса. Плашим се да ћу звучати конзервативно, али кад сам ја био тинејџер дјеца су на ТВ-у пјевала у хору "Колибри" или у "Музичком тобогану", а музику за дјецу компоновали су академски музичари или популарни рокери на текстове врло озбиљних књижевника. Данас на ТВ-у дјеца пјевају рефрене о пијанствима и коцкарским дуговима. Вјерујем да свако позориште, било оно за млађе или старије, треба и може да понуди оне наративе који у себи садрже суштинске вриједности својствене сваком људском бићу.

Спектакл представа "Никола Тесла"

Послије премијере "Кочоперитиса" почиње рад на новој представи "Мачак у чизмама", која ће 8. октобра отворити Међународни фестивал позоришта за дјецу Бањалука 2016.

Овогодишњи предсједник жирија биће угледна личност из свијета театра Давид Бурман, човјек који и сам има велики свјетски фестивал у Санкт Петербургу.

Сљедеће године публику Дјечијег позоришта РС очекује спектакл представа о великом научнику "Никола Тесла", коју ће радити већ добро уигран трио директор театра Предраг Бјелошевић, редитељ Бисерка Колевска и сценограф Свила Величкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана