Горан Дамјанац: Публику очекује спектакл

Александра Маџар
Горан Дамјанац: Публику очекује спектакл

Бањалука - Режирање оперете "Орфеј у подземљу" је посебан изазов због великог броја извођача и комплексности материјала. Осим оперете као драмског текста, редитеља обавезују и музичке композиције.

Испричао је ово за "Глас Српске" бањалучки редитељ Горан Дамјанац, који је своју креативну енергију ујединио са многобројним тимом Академије умјетности из Бањалуке како би дјело Жака Офенбаха успјешно засијало на сцени Народног позоришта Републике Српске.

Оперета ће премијеру доживјети 29. априла у оквиру "Дана Владе С. Милошевића", чиме ће ова манифестација бити затворена.

- Ово јесте први пут да режирам оперету иако сам радио представе које припадају музичком позоришту. Међутим, оперету, осим драмског текста, тј. либрета, обавезују и музичке композиције - казао је Дамјанац.

У раду на овој представи учествује око стотину младих људи од којих су осамдесет извођачи.

- Вјерујем да ће бањалучка публика уживати у својеврсном спектаклу, који је резултат изузетне креативне енергије много умјетника - рекао је Дамјанац.

Једно од најпознатијих дјела "оца оперете" и творца најпознатије композиције класичне музике "Галоп инфернал", познатије као француски кан-кан, биће изведено под диригентским палицама Бранке Радошевић-Митровић и Огњена Бомоштара.

Поред студената, највећи број извођача су умјетници који су дипломирали или су запослени на Академији умјетности у Бањалуци.

- Уз учешће неколико гостију, овај пројекат је готово у потпуности урађен снагама бањалучке Академије уз ангажман сва три њена одсјека - нагласио је редитељ.

Сматра да су сви млади умјетници на прави начин искористили прилику да покажу своје таленте.

- За све учеснике имам само ријечи хвале, јер је њихов ентузијазам учинио да рад на овој представи буде игра у којој сви уживамо - додао је Дамјанац.

Указао је и на велики значај овог пројекта за Бањалуку као град културе и умјетности.

 - На овај начин Академија умјетности и Народно позориште РС приказују огроман креативни потенцијал Бањалуке, из чега ће се видјети да овај град заслужује да у блиској будућности добије национални театар са драмом, опером и балетом - закључио је Дамјанац.

Идентификација

- Радња комада је комична парафраза познатог мита о Орфеју који, као смртник, одлази у подземље да пронађе своју вољену. О његовој судбини одлучиће богови, а у нашем тумачењу тог мита трудили смо се да идентификујемо данашње "богове", тј. оне који одлучују о нашим судбинама - каже Горан Дамјанац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана