Горак укус са трачком наде за почетак

Мирна Пијетловић
Горак укус са трачком наде за почетак

Бањалука - Борба охолости и самољубља са истинском срећом и љубави према најближима у суровој свакодневици, оставила је горак укус и на крају, ипак, са трачком наде која даје снагу за још један замах насред пучине у мору тежине живота.

Прича је ово о бурном односу између оца и сина из пера Небојше Ромчевића, коју је Никола Пејаковић маестралном и изузетно емотивном режијом поставио на сцену Народног позоришта Републике Српске. Тако је представом “Отац и син”, свечано отворен овогодишњи 18. Театар фест “Петар Кочић” у чијој ће театарској игри и врхунским позоришним комадима наредних дана уживати публика у Бањалуци.

Ромчевићев комад у оригиналу носи назив “Дечја посла” у којем насловну улогу оца игра бард српског глумишта Петар Божовић. По ко зна који пут, он је маестралном и до сржи емотивном игром показао колика је глумачка величина. Његова глума у публици је изазвала од смијеха, преко грча, до дивљења лакоћи његове изведбе, и на крају до суза због трагедије коју његов лик носи у себи.

- Позориште је црква, позориште је моја кућа и имам право да говорим критички где год да играм. Слично као што је патријарх Павле држао велике проповеди у малим црквама, било где да се нађе. Ми глумци смо поданици те цркве која се зове Позориште, служимо јој верно и дуготрајно, до последњег даха - рекао је Божовић.

Поред Божовића, роле у представи су остварили и Љубиша Савановић, који тумачи улогу сина, те Николина Јелисавац, Ања Илић и Сандра Љубојевић.

- Дивна је представа. Велика је привилегија и моја и свих нас који смо били у публици да гледамо једног Петра Божовића у овако величанственој улози. Цео ансамбл му је дао подршку. Толико сам ганут и као уметник и као човек чији текст изговара Божовић. Редитељ и глумци су урадили диван посао. Текст сам писао доста давно па ми је изветрио из главе, и гледао сам га заиста као гледалац и могу да вам кажем да сам се баш ужелео оваквог позоришта - рекао је Ромчевић након премијере.

Додао је да је истински срећан због публике “која је у прилици да види нешто што би можда могли да назовемо повратак редитељског позоришта у изворном смислу, где редитељ не ставља себе у први план, него је део тима који има заједничка стремљења”.

Овај комад је изведен ван конкуренције, а седам представа такмичиће се за награду најбољег. Публика ће, поред представа, имати прилику да ужива и у богато осмишљеном пратећем програму фестивала. Свечаном отварању Театар феста у недјељу увече присуствовали су предсједник Народне скупштине РС Небојша Чубриловић, министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, те бројне друге угледне личности из политичког и јавног живота Српске, као и велики број истинских заљубљеника у театарску игру.

Велики подршку овогодишњем фестивалу, али и овогодишњој театарској сезони у Народном позоришту РС дала је компанија “м:тел”.

- Поносни смо што смо и ове године пружили пријатељску подршку једном од најзначајнијих културних догађајима на овим просторима и надамо се да ће љубитељи театра у наредним данима истински уживати - истакла је портпарол “м:тела” Милица Стојаковић.

Жири

Предсједник жирија који ће оцјењивати представе је позоришни критичар из Београда Драгана Бошковић, док су чланови жирија директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић и глумица Николина Јелисавац. Награде ће бити додијељене за најбољи драмски текст, за најбољу представу у цјелини, за најбољу режију, те за најбољег глумца и глумицу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана