“Голконда” објавила стрип “Залив Кануа” на српском језику: Епска сага о сукобу старог и новог свијета

Бранислав Предојевић
“Голконда” објавила стрип “Залив Кануа” на српском језику: Епска сага о сукобу старог и новог свијета

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Голконда”, у оквиру своје едиције “Кист”, објавила је култни стрип “Залив Кануа” на српском језику.

Оригинално објављен у Француској 2009. године, стрип је написао Тибурс Оже, док је цртеж дјело мајстора киста Патрика Пруњеа. Аутори су читаоцима представили остварење свог заједничког сна, дјело у којем историјске чињенице и догађаји служе као кулисе за романсирану причу о авантурама гусарске дружине и Џека, сирочета које постаје невољни херој, а које је, по ријечима Пруњеа, настало током познанства започетог у једном стрип жирију.

- Упознали смо се када сам ја био члан жирија на фестивалу у Ангулему, који је додијелио награду Ожеу. У међусобној причи, једноставно сам му рекао шта не желим да цртам. Периоди и теме које ме нису занимале, попут научне фантастике или модерне архитектуре. Он је написао историјски сценарио са причом из Бретање “Гостионица на крају свијета”, у којој смо урадили три албума. Рекао сам му да ме занима Седмогодишњи рат, и он је написао сценарио за “Залив Кануа”. Причао ми је о причи путем телефона, дао ми је идеју о ликовима, али сам више радио на расположењу и бојама - рекао је Пруње додајући да је ова тема његова фасцинација из дјетињства.

- Што се тиче ликова, више волим да знам како би требало да се понашају прије него што радим на њима. Напокон, то је универзум који сам већ поприлично познавао пошто сам доста читао о овом периоду историје као млад, када су други читали о Марвелу. Онда је на вама, као аутору, да схватите суштину жељене атмосфере. Читалац мора чути звук топа, повратну паљбу борбе... У стрипу недостаје само звук - рекао је Пруње.

Сама прича слиједи обрасце авантуристичког жанра пратећи дјечака Џека, сироче рођено у браку оца Француза и мајке Иркиње, који, након што га насилно одведу из родне Акадије, француске колоније на тлу Сјеверне Америке, завршава на броду британске трговачке морнарице. Он је само један међу хиљадама страдалника “великог прогона”, болне епизоде америчке историје током које су Енглези депортовали житеље Акадије у своје колоније на обали Атлантика. Изложена ужасним условима живота на броду “Вирџинија”, група бивших осуђеника предвођена Срећником Робертсом убрзо диже побуну и заузима брод. Након што су постали гусари, Џек и његови нови пријатељи стижу до копна и схватају да су се нашли усред сукоба Енглеза и Француза око превласти над територијом, те да ће морати да се одбране и од једних и од других, али и од неких људи које су сматрали “браћом”.

Овим албумом “Голконда” најављује објављивање серије сјајних наслова које својим препознатљивим стилом у акварелу потписује Патрик Пруње, познатих као “Индијанске саге”, а која обухвата и његове соло албуме “Француз” (2011) , “Пони” (2013), “Ирокез” (2016)” и “Томахавк” (2020), у којима овај велемајстор девете умјетности истражује свијет ране колонизације Америке.

- Ова идеја о сусрету старог и новог свијета привлачи ме већ годинама. Открио сам то када сам био клинац, читао сам доста о томе и наставља да ме фасцинира. Везан сам за овај нови свијет, за Американце и за историју, посебно за ову епизоду историје Француске која се одиграла у овим регијама, у раној фази колонизације новог свијета - рекао је Пруње.

Албум на српском издању излази у врхунској опреми и великом формату какав овај стрип класик дефинитивно заслужује, укупно на 104 стране у пуном колору са обиљем додатних материјала и графичких радова аутора.

Биографија

Патрик Пруње је француски стрип аутор и илустратор рођен 1961. године, а под утицајем аутора попут Прата, Манаре и Лоизела почео је да црта стрипове као самоуки цртач.

Након што је добио награду за адаптацију басне “Корњача и зец” на фестивалу у Ангулему, током каријере радио је стрипове “Нелсон и Трафалгар”, “Фол”, “Гостионица на крају свијета”, “Индијанска сага”, “Поулботс” и “Ваникоро”, а одликује га јединствен “сликарски стил”, уз обилну употребу акварел технике или, како он то каже, “познат сам као човјек који воли зелену боју”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана