Голгота јасеновачка опомена и нада

Александра Рајковић
Голгота јасеновачка опомена и нада

Бањалука - Ораторијум "Голгота јасеновачка", који је премијерно изведен у Банском двору културном центру, подсјећа на страдале у концентрационом логору Јасеновац за вријеме Другог свјетског рата.

Премијера је одржана у сриједу увече у оквиру програма обиљежавања сјећања на жртве овог логора, а ораторијум је настао на основу поеме Ранка Павловића "Дамари јасеновачки". Павловићев текст је либрето за ораторијум, а композитор је Александар С. Вујић, који је дириговао музичарима на премијери.

На меморијалној академији, када је одржана премијера био је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Присјећамо се невиних жртава и то уочи 9. маја, Дана побједе над фашизмом, који је пријетио да уништи цивилизацију. Наш народ је дао огроман допринос тој борби, али је платио и огромну цијену - рекао је Додик.

Истакао је да су управо Јасеновац и Доња Градина постали симболи страдања српског народа.

- Они су симболи масовности и монструозности злочина који су запрепастили и њихове нацистичке менторе - казао је Додик.

На премијери су били и потпредсједник Републике Српске Емил Влајки, савјетник предсједника Српске Арие Ливне, министри у Влади Српске, представници Српске православне цркве и бројне личности из културног и јавног живота РС.

Ораторијум су извели чланови Бањалучке филхармоније, као и мјешовити хор, који чине чланови Мјешовитог хора Српског пјевачког друштва "Јединство" и Женског камерног хора "Бањалучанке" из Бањалуке, Мјешовитог хора СПЦПД "Вила" из Приједора и Мјешовитог хора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

На сцени су се представили солисти Дуња Симић, Ана Симанић, Миљана Брезичанин и Светозар Вујић.

Ријеч је о ораторијум који је подијељен у два дијела. Према ријечима Александра С. Вујића, први дио је драматичан и његових 12 ставова осликавају страдање, а други се састоји од два става - "Зри нада" и "Вјерују", који славе живот и поручују човјечанству да на крају увијек остаје нада да се живот наставља.

Ораторијум ће бити изведен и у Београду и Нишу, а остаје у трајном власништву Републике Српске. Влада РС у пројекат је уложила 100.000 марака.

Поема

- "Дамари јасеновачки" су поема за прошле и будуће, нијеми ораторијум за прошле и будуће. Композитор Александар Вујић је створио музику која громко одјекује као крик и опомена да се страдање невиних више никада не понови - рекао је књижевник Ранко Павловић, који је аутор поеме "Дамари јасеновачки".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана