Гојку Ђогу уручена награда "Скендер Куленовић"

Срна
Гојку Ђогу уручена награда "Скендер Куленовић"

ПРИЈЕДОР - Лауреату 50. Књижевних сусрета на Козари пјеснику и академику Гојку Ђогу вечерас је уручена награда "Скендер Куленовић- књижевни вијенац Козаре".

На манифестацији "Вече лауреата", предсједник жирија Милосав Тешић је рекао да је жири одлуку донио једногласно.

Он је подсјетио да је Ђого током година и деценија показао да спада у пјеснике који врло стрпљиво граде свој пјеснички свијет полазећи од увјерења да пјесништво говори нешто изузетно и судбински важно сваком човјеку.

-Своју пјесничку слободу и храброст платио је робијом послије објављивања књиге „Вунена времена“ 1981. године, омогућавајући му на један суров начин да стане иза сваке своје речи, а то значи да се Ђого може посматрати као песник чија је песничка реч стекла ону најдубљу истинистост која долази иза једне драматичне епохе - рекао је Тешић.

Награду лауреату је уручио градоначелник Приједора Слободан Јавор, који је честитао Ђоги и захвалио свим учесницима који су се одазвали овој јубиларној културној манифестацији по којој је познат и град Приједор и Република Српска.

Лауреату је уручена и награда "Љубијски рудар" чији је спонзор компанија "Арцелор митал", а Ђого је захваљујући се на овом признању рекао да ће новчани дио награде усмјерити на асфалтирање пута до Цркве Светог великомученика Лазара у Влаховићима код Љубиња.

Организатор и генерални покровитељ 50. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, саорганизатори су градови Бањалука и Градишка те општине Лакташи, Србац, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, а покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана