Гојко Божовић: Његош опевао наше време

Александра Маџар
Гојко Божовић: Његош опевао наше време

Бањалука - Најпотпуније издање сабраних Његошевих дјела у седам томова, у издању београдске издавачке куће "Штампар Макарије", приредио је књижевник Гојко Божовић.

Ово је само још један од начина на који се обиљежава велики јубилеј - 200 година од рођења великог српског пјесника и владике Петра Другог Петровића Његоша. Издање је изазвало велику пажњу јавности и стручњака за писану ријеч на Сајму књига у Београду.

- Иако су се књиге појавиле поводом двестогодишњице пишчевог рођења, само дело увек је највећи и довољан повод за објављивање стваралаштва великих писаца - казао је Божовић.

Истакао је да овај књижевни подухват представља најважнији чин обиљежавања јубилеја пишчевог рођења на простору Србије.

- Та годишњица је прећутана у Србији. Последњи је тренутак да се каже да је то најизразитији пример политичке цензуре и политичког интервенисања у култури нашег времена - нагласио је Божовић.

Издање обухвата сва канонска дјела српског великана, од "Свободијаде" и "Гласа каменштака", преко "Огледала српског", до "Луче микрокозме", "Лажног цара Шћепана Малог" и "Горског вијенца".

- Седму књигу чине две Његошеве приче, бележница, духовни део пишчевог тестамента, као и књижевна, владарска и владичанска писма, која су писана са књижевном амбицијом - испричао је Божовић.

Казао је да дјела у заокруженом облику и поузданом издању представљају велико завјештање врхунског пјесника српске и јужнословенске књижевности XIX вијека.

- Није нам био циљ да доказујемо како је он велики песник или како је један од канонских песника српског и европског романтизма. То је познато. Кључни циљ јесте да се покаже модерност Његошевих кључних спевова. Чињеница је да они, као и свако велико књижевно дело, говоре и о драмама нашег времена и живота - казао је Божовић.

Издавачки подухват настао је на темељу увјерења да класични писци морају бити доступни у новим издањима младим генерацијама читалаца.

- У књижевном и културном смислу издање је антологијско, а у издавачком репрезентативно - закључио је Божовић.

Лажни цар Шћепан

- Узмимо пример Лажног цара Шћепана Малог. У Његошевом спеву само је један лажни цар. У модерном добу ретки су они који се не представљају лажно. Али његов спев, као мало које књижевно дело, показује изнутра ту драму замењених и дестабилизованих идентитета и ту моћ масовне илузије, која се гради на политичкој превари - истакао је Гојко Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана