Годишњица смрти Ајнштајна филмске умјетности

Agencije
Годишњица смрти Ајнштајна филмске умјетности

Икона филмске умјетности, један од највећих режисера и глумаца Чарли Чаплин, незаборавни тужни и урнебесно смијешни скитница Холивуда, умро је 25. децембра 1977. године.

ОД МИГРАНТА ДО ЗВИЈЕЗДЕ И НАЗАД

У САД је стигао из Европе 1910. и почео да игра у филмским бурлескама Мака Сенета, али се брзо осамосталио и стекао свјетску славу оригиналним ликом сентименталног кловна - скитнице.

Његов хуманизам, изграђен у вријеме тешке младости - изражен ликом доброћудне скитнице Чарлија - учинио је да свима постане јасна снага филмског говора и његова моћ у афирмацији универзалних људских вриједности.

Мада никад није проповиједао радикализам било којег облика, његов филмски опус био је довољан разлог да га годинама прогони шеф Еф-Би-Аја Едгар Хувер, а у вријеме антикомунистичке хистерије у САД постао је жртва америчког републиканског сенатора Џозефа Макартија, па је 1952. емигрирао у Швајцарску, гдје је је умро.

Снимио је 75 кратких и дугометражних филмова, а 1972. додијељена му је награда "Оскар" за животно дјело.

Најпознатији Чаплинови филилмови су: "Идила у пољу", "Пасји живот", "Мирна улица", "Ходочасник", "Дјечак", "Потјера за златом", "Циркус", "Свјетлости велеграда", "Модерна времена", "Велики диктатор", "Господин Верду", "Један краљ у Њујорку", "Свјетлости позорнице", "Грофица из Хонг Конга"....

ОБРАЧУН СА НАЦИСТИЧКИМ ДИКТАТОРОМ

Чаплинов живот, као и смрт, обиљежили су необични догађаји које је понекад сам иницирао, а понекад се радило о сплету околности.

Једном приликом, Чаплин је, из забаве, освојио треће место на избору за особу која "највише личи на Чарлија Чаплина".

Рођен је четири дана прије Адолфа Хитлера, 1889. године. Касније га је глумио у филму "Велики диктатор".

Ту урнебесну црну политичку сатиру, у којој геније филма исмијава нацистичког вођу, гледао је и сам Хитлер, али није могао да издржи, па је, према свједочењима сарадника, бијесан напустио приватну пројекцију прије краја.

Због сумње да је комуниста, његови отисци уклоњени су са Холивудске стазе славних и касније су изгубљени.

Чарли Чаплин никада није постао грађанин САД и протјеран је 1953. зато што је одбио америчко држављанство. Умро је у Швајцарској.

Био је први глумац који се појавио на насловној страни магазина "Тајм" у јулу 1925.

Четири године након његове смрти, Људмила Карачкина, астроном из Украјине, назвала је астероид по њему – "3623 Чаплин".

Краљица Елизабета Друга прогласила га је витезом.

Чаплинова ћерка Џералдина Чаплин глумила је његову мајку у биографском филму "Чаплин" из 1992.

Лопови су ископали тијело Чарлија Чаплина и покушали да добију откуп за њега, али су ухваћени...

АЈНШТАЈН ФИЛМСКЕ УМЈЕТНОСТИ

Када је Чаплин упознао научника Алберта Ајнштајна, Чарли му је рекао: "Људи мени аплаудирају јер ме разумију, а теби јер те не разумију".

Амерички продуцети тог доба тврдили су да је Чаплин био инспирација Волту Дизнију приликом осмишљавања лика Микија Мауса.

Британски премијер Винстон Черчил и Чаплин били су веома добри пријатељи.

Чарли Чаплин био је мајстор смијеха и суза, понекад и једног и другог у исто вријеме. Штап и шешир његовог чувеног скитнице један су од заштитних знакова и симобла филмске умјетности. /крај/нт

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана