Годишњица рођења Франсое Трифоа - творца новог таласа

Srna
Годишњица рођења Франсое Трифоа - творца новог таласа

Велики француски и свјетски филмски режисер Франсоа Трифо, творац такозваног новог таласа шездесетих година прошлог вијека, рођен је 6. фебруара 1932. године.

Свјетску славу стекао је већ првим филмом "400 удараца", снимљеним 1959. године, који се сматра ремек-дјелом филмске умјетности.

И остали Трифоови филмови имали су запажен статус међу критичарима и биоскопском публиком: "Жил и Џим", "Америчка ноћ", "Прича о Адели", "Пуцајте на пијанисту", "Дивље дијете", "Комшиница", "Посљедњи метро", "Украдени пољупци".

Средином педесетих година Трифо је, заједно са групом младих критичара, будућих славних режисера, коју су чинили Жан-Лик Годар, Клод Шаброл, Жак Ривет и Ерик Ромер, сарађивао у авангардном часопису "Филмске свеске".

Трифоов филм "400 удараца", снимљен је у години када су се појавила још два филма која су означила почетак новог таласа - Алена Ренеа "Хирошимо, љубави моја" и Годаров "До посљедњег даха" за који је Трифо радио сценарио.

Трифо је 1959. добио Награду за најбољу режију у Кану, као и њујоршку Награду критике за најбољи филм на страном језику. Добитник је и "Златне палме" у Кану.

Значајан је и Трифоов однос према филмовима Алфреда Хичкока, још једног класика свјетског филма.

Трифо је међу првима указао на чињеницу да Хичкокови филмови, осим забављачке функције, имају и умјетничку вриједност и прогласио га врхунским аутором, откривајући његову оригиналност и садржајност.

Запамћен је као велики педагог и писац више књига, међу којима је најзначајнија књига разговора "Филм по Хичкоку".

Франсоа Трифо умро је 21. октобра 1984. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана