Годишња награда за најбољу књигу у 2015. години: Стевић и Радовановић славили признање

Мирна Пијетловић
Годишња награда за најбољу књигу у 2015. години: Стевић и Радовановић славили признање

Бањалука - Изненађујућа књижевна разноврсност, од романа, поезије, прозе, књижевне критике, па све до цртице, ставила је на слатке муке стручни жири Удружења књижевника српске, Подружница Бањалука, при избору најбољих дјела из протекле године која ће бити награђена Годишњом наградом.

Ипак, ове године награђене су двије књиге, и то "Незавршена прича" Панте Стевића и "Капије Хада" Радмила В. Радовановића, а признања су им уручена на свечаности која је одржана у уторак увече у препуној вијећници Банског двора Културног центра у Бањалуци.

Према ријечима књижевника и представника жирија Миленка Стојичића, на конкурс је стигло 25 књига, што је изненађујуће "у времену када је сфера друштва под једном критичном тачком када је у питању однос према књижевности".

- Када је у питању књига Панте Стевића, ријеч је о жанру цртице, који је помало заборављен и баш због тога је занимљиво и битно да је у жанровском колоплету он понудио једно овакво дјело - казао је Стојичић.

Пјесник Радмило Радовановић, према Стојичићевим ријечима, занимљив је по томе што је покушао оно што је, можда најтеже у поезији, а то је да грчку митологију "пронађе" у свом завичају.

- Он је два времена, оно древно хеленско и наше, у списатељском креативном луку спојио и уткао у своје пјесме - казао је Стојичић.

Лауреати нису крили задовољство због освојених награда, а оно што их свакако спаја је аскетска посвећеност њеном величанству - лијепој писаној ријечи, као и аутобиографска нит у стварању књижевног дјела.

- Кроз три циклуса пјесама у књизи "Капије Хада" исказао сам пјесничке исповијести о љубави, животу и смрти. Зато су ове пјесме пуне љубавних евокација, враћања у дјетињство, завичајних слика, сентимента и мојих варијација - казао је пјесник Радмило В. Радовановић.

Поред поезије, овај пјесник је пасионирани љубитељ сликарства, па се на корицама његових књига увијек може видјети репродукција неког маестралног књижевног дјела.

Награђена књига Панте Стевића "Незавршена прича" је трећа из трилогије, а како је рекао овај награђени књижевник, кроз свој креативни израз покушао је да исприча причу о једној породици која је потекла из руралне средине.

- Награда ми много значи, јер је то ипак признање да оно што радимо има вриједност и уважавање од стручне критике, као и од читалаца, који на крају и чине живо дјело које стварамо - истакао је Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана