Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске Тихомиру Левајцу

А. Г.
Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске Тихомиру Левајцу

БАЊАЛУКА – Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске за 2019. годину припала је књижевнику и професору Тихомиру Левајцу за књигу "Машта, таштина и ништа".

Жири је радио у саставу: проф. Мирко Вуковић предсједник, др Данијел Дојчиновић и књижевник Зоран Костић (чланови), а одлуку о побједнику донио је једногласно.

Роман „Машта, таштина и ништа“ у издању “Арт принта” из Бањалуке по мишљењу жирија најкомплетнија је књига пристигла на овај конкурс.

- Исписујући свој роман, Тихомир Левајац је са безмало мађионичарском умјешношћу успио да апстрахујући личности, амбијенте, догађаје и ситуације створи невјероватно увјерљиву, живу и опипљиву илузију стварности. То ће рећи да је његов лавиринт истодобно и наш, лични, лавиринт, те да је он оно лично успио да „воздигне“ на ниво универзалног – како се то, обично и пречесто, казује – записао је предсједник жирија Мирко Вуковић.

Он додаје да “није сувишно казати и то да је у Левајчеву случају, односно – у случају његовога књижевног стваралаштва, очигледан један манифестни унутрашњи дисбаланс”.

- Он се у животу (рођен је 1937. године, па ви рачунајте колико је то) није „надобијао“ књижевних награда, дочим су безмало сва његова дјела, на другој страни, доживјела најмање два, већина три, а роман „Јопе суданија“ чак осам издања. Ако ће одлука овог жирија бити један утег на оном залебдјелом тасу који ће вагу натјерати да шкрине и колико-толико умањи тај хијатус, то ће његовим члановима причинити једну непатворену интимну, еснафску сатисфакцију – навео је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана