Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске: Признање подијелили Павловић и Тепавчевић

Мирна Пијетловић
Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске: Признање подијелили Павловић и Тепавчевић

Бањалука - Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске за књигу објављену у 2015. години додијељена је равноправно књигама "Карењина и Вронски у задимљеној крчми" Ранка Павловића и "Град за незбринуту дјецу" Драгана Тепавчевића.

Одлучио је ово стручни жири у саставу: Сања Мацура, предсједник, те чланови Миљко Шиндић и Мићо Цвијетић. Жири се сложио да награда буде равноправно подијељена између двије кандидоване књиге, при чему је у најужи избор сваки члан жирија кандидовао по два наслова.

Како је за "Глас Српске" изјавио књижевник Ранко Павловић, писцу је најдража награда коју добија од људи из струке.

- У жирију су били врсни књижевни критичари и претпостављам да им није било лако донијети одлуку зато што знам да су чланови Удружења књижевника Српске, који су и могли конкурисати за ову награду, у прошлој години објавили неколико умјетнички вриједних, запажених књига поезије и прозе - казао је Павловић.

Његова књига, односно збирка 76 кратких прича, говори о писању и писцима, дјетињству и завичају, као и о сновима који се преплићу с јавношћу.

- Кратке приче Ранка Павловића, које саме себе истражују и вреднују, писане су према захтјевима савремених књижевних лексикона у којима је ова приповједна врста одређена и сврстана између старог и новог стварања, фељтонистичког и новелистичког - стоји у образложењу стручног жирија.

У његове приче, у трећи миленијим, истиче се у оцјени жирија, ушетали су ликови који су привремено напустили корице унутар којих бивствују.

- Собом су донијели дашак прошлости, мирис патине, а добили су ново освјетљење чекајући на раскрсници размишљајући да ли поћи право, или скренути десно или лијево - наводи жири.

Када је у питању роман Драгана Тепавчевића, овај књижевник читаоца води кроз тему рата с краја прошлог вијека и одрастање у дому за незбринуту дјецу.

- Писан је течно, јасно, гипко, занимљиво и динамично. Он обједињава личну и колективну раван, из којих проговарају гласови штићеника Дома, Дамира Филиповића Арапа и његове жене Наде, који су у потрази са сопственим идентитетом, дајући убједљиву слику рата у позадини, приказаног у свој његовој сложености - наводи се у саопштењу жирија поводом награде.

У овом роману, истичу чланови жирија, сусрећу се и сучељавају најразличитији типови ликова, "од кепеца хиперболисане мушкости, преко честите проститутке, вођа предратних и ратних група означених психологијом масе, до алтруистичног професора и конобара - студента књижевности који не успијева да ухвати златну птицу свог идентитета".

На конкурсу су могли да учествују искључиво чланови Удружења књижевника Српске за награду која се додјељује за прва издања књига у области поезије, прозе, драме, есејистике, књижевне критике и науке о књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана